Uluslararası Af Örgütü tarafından paylaşılan bir yıllık hak ihlali raporunda İran ve Rojhilat’ta baskıların arttığı belirtilerek, Rojhilat’ta özellikle Kürt güçlerin hedef alındığı vurgulandı
Jîna Emînî’nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanması rejimin tüm saldırılarına rağmen aylardır devam ediyor. Özellikle Kürtlerin hedef alındığı eylemelerde şimdiye kadar onlarca kişi idam edildi veya tutuklandı.
Saldırılar gittikçe arttı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) de hazırladığı yıllık raporla Rojhilat ve İran’da yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Raporda protesto gösterisi düzenleyen halka yönelik saldırıların gittikçe arttığına işaret edildi.
Kürt güçler hedef seçildi
Raporda İran’ın uluslararası hak ihlallerine de imza attığına, 2022 yılı içerisinde Rojhilat’ta bulunan Kürt güçlerinin üslerine yönelik saldırılar düzenlendiğine dikkat çekildi.
Eşi görülmemiş eylemler
Jîna Emînî eylemlerine dikkat çekilen raporda, Eylül ayından sonra eşi ve benzeri görülmemiş protesto gösterilerinin başladığı belirtildi. Raporda rejimin, Jîna’nın katledilmesi sonrası Seqiz’da başlayan “Jin, Jiyan, Azadî” isyanının internet erişiminin engellendiğine veya kısıtlandığına dikkat çekildi.
En az 15 kişiye gözaltı
“Protesto ve ifade özgürlüklerimizdeki aşınma, 2022 yılında tam bir heyelan durumuna geldi” tespitine yer verilen raporda, rejim güçlerinin protestoculara doğrudan ateş açarak yüzlerce kişiyi katlettiği ve tutukladığı belirtildi. Eylemler boyunca 41’i çocuk, en az 305 sivilin katledildiği ifade edilen raporda, gösterilerin başladığı ilk birkaç hafta içerisinde en az 15 bin insanın gözaltına alındığını belirtti.
Halklara ayrımcılık yapıldı
Raporda gösterilerde tutuklanan iki gencin, “Allah’a düşmanlık” suçlamasıyla yargılandıktan sonra idam edildiği bilgisine de yer verilirken, İran’da yaşayan ve Fars olmayan halkların büyük bir baskı ve ayrımcılığa tabi tutulduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, “İran’da Ahvaz Arapları, Azerbaycan Türkleri, Beluciler, Kürtler ve Türkmenler dahil olmak üzere etnik azınlıklar sistematik ayrımcılığa maruz bırakıldılar; bu kişilerin eğitim, istihdam, yeterli barınma ve siyasi makamlara erişimi kısıtlandı” denildi.
HABER MERKEZİ