KESK Amed Şubeler Platformu ve Êlih Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ve hükümetin maaş zamlarını protesto etti
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu ve KESK Amed Şubeler Platformu, ekonomik krize ve TÜİK rakamlarına karşı açıklamalar yaptı.
Êlih
Êlih’te eylemin adresi Yılmaz Güney Park’ıydı. Açıklamaya platform bileşenleri, görevden alınarak yerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, HDP, DBP, DEVA Partisi il yöneticileri ve çok sayıda kamu çalışanı katıldı. “Tükeniyoruz, rakamlar yalan yoksulluk gerçek, sefalet ücretine teslim olmayacağız” pankartının açıldığı eylemde, Petrol-İş Êlih Şube Başkanı Veysel Kartal konuştu.
Kamu emekçileri, özel sektör işçileri ve emeklilerin, iktidar ve TÜİK’in girdap ile emekçilerin karın tokluğu dahi denilmeyecek bir sefalet ücreti ile yaşamaya mahkum edildiğini kaydeden Kartal, “Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.
Amed
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)Amed Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini ve maaş zamlarını kurumun hizmet binası önünde protesto etti.
İktidar, TÜİK ve yandaş konfederasyonun yarattığı girdap ile emekçilerin sefalet ücretiyle yaşamaya çalıştığını ifade eden Uluğ, “Yandaş konfederasyon enflasyon altındaki oranların altına imza atıyor, TÜİK her altı ayda bir iktidarın ekonomi politikalarına uygun oranlar açıklayarak, gerçek enflasyonu gizliyor ve iktidar TÜİK verilerine göre enflasyon farkını vererek lütfedercesine artış oranı açıklıyor. Her zaman altını çizdiğimiz üzere, enflasyona göre maaş zammı ‘sıfır zam’ demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artmasıdır” dedi.
Talepler
Uluğ, yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için tüm emekçilerin maaşlarına en az devletin harç ve vergilere yaptığı yüzde 122 oranı kadar zam yapılmasına önemine değinerek, taleplerini şöyle sıraladı:
*“İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını,
*Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini,
*Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini talep ediyoruz.”
HABER MERKEZİ