Amed Şehir Tiyatrosu, yeni yıl ile birlikte yetişkinler için de tiyatro dersleri başlatacak. Tiyatroda çocuklar için drama dersleri de düzenlenecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne (DBB) kayyum atanmasının ardından kapatılan Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından kurulan Amed Şehir Tiyatrosu, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Şimdiye kadar bir çok genç tiyatrocu yetiştiren Amed Şehir Tiyatrosu, çocuklar için drama atölyesi, yetişkinler için de tiyatro dersleri vermeye başlayacak. Drama atölyesi ve tiyatro dersleri için çok sayıda kişi Amed Şehir Tiyatrosuna başvururken, atölyeler yeni yıl ile birlikte başlayacak. Haftada 6 saat olacak şekilde düzenlenen eğitimlerde kursiyerlere, 4 saat oyunculuk ve temel oyunculuk, 2 saat ise tiyatro tarihi ve oyun inceleme dersleri verilecek. Amed Şehir Tiyatrosu yönetmenlerinden Nazım Hikmet Çalışkan, drama atölyesiyle, çocukların bu formatla tanışmasını; tiyatro dersleriyle de yetişkinlerin sahne boyutunu aşarak işin mutfak kısmıyla tanışmasını amaçladıklarını söyledi. Çalışkan, şu anda başvuruların yeterli düzeyde olduğunu belirterek, tiyatro dersleri ve drama atölyesinin beşinci ayının sonunda katılımcılarla kararlaştıracakları bir oyun sergileneceğini söyledi.
N. Hikmet Çalışkan
Tartuffe’ye İzmir’de yoğun ilgi
Yeni sezonda Moliere’nin Kürtçe’ye uyarlanan “Tartuffe” oyunu ile seyircinin karşısına çıkan Amed Şehir Tiyatrosu İzmir’de büyük ilgiyle karşılandı. JINNEWS’ten Melike Aydın’a konuşan İzmir’de Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde sahnelenen tek perdelik oyunda ihtiyar ve dindar bir kadını canlandıran Dicle Güneş Yavuz, Batman, Van, Ankara,İstanbul’da “Tartuffe”yi sahnelediklerini ve seyircilerden olumlu tepkiler aldıklarının altını çiziyor. Salonların dolup taştığını ve yeniden sahnelemeleri için yoğun talep olduğunu aktaran Yavuz, “Çok eski bir oyun ama hala güncelliğini koruyor. Biraz bu nedenle çok ilgi gördü. Ama Kürtçe tiyatroya da merak var.İzmir’de Kütçe tiyatro ekibinin oluşturabilmesini isterim. Bunun için olanaklar zorlanmalı” dedi.İzmir’de Kürtçe etkinliklerin olmasını isteyenlerden biri de oyunu ilgiyle izleyen Melek Güngör. Ekonomik nedenlerden dolayı çocuk yaşta ailesiyle birlikte Batman’dan İzmir’e göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Güngör, hayatında ilk defa Kürtçe tiyatro izlediğini dile getirdi. Kürtçe dil, kültür ve sanat çalışmalarının artmasını isteyen Güngör, “Her kültürün kendine ait bir espri tarzı, hitap şekli vardır. Bunları duymak çok güzel oldu. Bu tür etkinliklerin devam etmesini isterim. Çok özlemişim kendi dilimdeki esprileri. Çok güldüm.İzmir kozmopolit bir şehir.İnsanların birbirlerini kendi anadillerinde anlayabilmesi güzel olurdu” diye konuştu
DİYARBAKIR