9’uncu Amed Tiyatro Festivali, Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde sahnelenen Gomidas oyunuyla son buldu
Amed Şehir Tiyatrosu’nun bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Amed Tiyatro Festivali, dün akşam sona erdi. Festival kapsamında toplam 18 tiyatro grubunun oyunları sahnelendi. “Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe/ Varlığınla, kimliğinle” şiarıyla düzenlenen festivalin son oyunu Gomidas oldu. Tek kişilik oyun, Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde tiyatro severlerle buluştu.
Yolcu Tiyatro’nun sahnelediği ve Ahmet Sami Özbudak’ün yazıp yönettiği oyuna ilgi yoğundu. Yüzlerce kişi, 100 dakikalık oyunu büyük bir dikkatle izledi. Oyun, izleyicilerden tam not aldı ve dakikalarca ayakta alkışlandı.
Festivalin kapanış konuşmasını yapan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Özcan Ateş, festivale katkı sunan tüm kuruluşlara teşekkür etti. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun da oyunda emeği geçenlere plaket vererek, teşekkür etti.
Gomidas hakkında?
Gomidas Vartabed, Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş, yolu Eçmiyadzin, İstanbul, Berlin ve Paris’e düşmüş; Ermeni, Anadolu ve dünya kültürüne derin izler bırakmış, müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip. Hem Anadolu’yu hem “Müzik Kutusu” dediği Ermenistan’ı çok iyi tanıyan, ilhamını bu topraklardan alan, “sesinin duyulduğu her yer deniz kıyısı olan” bu özel sesin, Gomidas’ın yolculuğu birçok trajik hikâyeyle şekilleniyor.
Gomidas, 1915’te Ermeni aydınlarla birlikte İstanbul’dan sürülüşünün ardından hayatının son 18 yılını sessizliğe gömülerek geçirdiği akıl hastanesinde, yakın arkadaşının ona miras bıraktığı hayalî koyunun peşinden seslenerek kendi hayat hikâyesinde sıra dışı bir yolculuğa çıkartıyor seyirciyi. Hikâyeyi Gomidas’ın ağzından dinlerken, 1929 yılında İstanbul’da kurulmuş ve 95 yıldır faaliyetlerini aralıksız olarak sürdüren Lusavoriç Korosu, Hagop Mamigonyan şefliğindeki 40 kişilik topluluğuyla karakter eşlik ediyor.
AMED