Şehba’da yaşayan Efrîn halkı, Şam hükümetinin ambargosu nedeniyle sağlık ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Avrîn Hastanesi yönetimi, hükümetin ambargoyu koz olarak kullanarak taviz koparmaya çalıştığını vurguladı
Türkiye’nin saldırıları nedeniyle Şehba’ya göç etmek zorunda kalan Efrîn halkının zorlu yaşam mücadelesi devam ediyor. Şam hükümetinin ambargosu nedeniyle Şehba’da ve kamplarda yaşayan Efrînliler başta sağlık olmak üzere birçok yaşamsal ihtiyacını karşılamada zorluk çekiyor. Bölgedeki kontrol noktalarını artıran Suriye ordusu, hastaların tedavi olmak için Halep’e geçmesine izin vermiyor, bölgede ilaç ve tıbbi malzeme ambargosu da uyguluyor.
Durum kritik
Avrîn Hastanesi Yöneticisi Dr. Osman Şêx Îsa, ANHA’ya yaptığı açıklamada Şehba kantonunda yaşayan Efrînlilerin durumuna değinerek şunları belirtti: “Göç etmek zorunda kalan Efrîn halkı kritik bir durumda yaşamlarını sürdürüyor. Topraklarından uzaklaştırıldığı ve yaşadığı zorlu göç hikâyesinden kaynaklı çok sayıda sivilin psikolojik durumları da iyi değil. Bunların hepsi yaşamı olumsuz etkiliyor.”
‘Ambargo siyasi koz olarak kullanılıyor’
Efrînli göçmenlerin yaşadığı yerlerde yemek, içecek ve genel hijyen durumunun kötü olmasından kaynaklı mikropların yaygın olduğu ve hastalıkların ortaya çıktığına işaret eden doktor Şêx Îsa, Şam hükümetinin Efrîn’den Şehba’ya göç etmek zorunda kalan sivillere dönük ambargo ve uygulamalarıyla Özerk Yönetimi taviz vermeye zorlamak için siyasi koz olarak kullanmayı amaçladığını belirtti. Osman, Şehba Kantonunun Türkiye ve ona bağlı paramiliter gruplarının da saldırı ambargosu altında olduğunun altını çizdi.
‘Acil müdahaleye ihtiyaç var’
Dr. Osman Şêx Îsa, Şam hükümetinin insani duruma ambargo uyguladığını ve bölgede yaşanan insani dramı kulak ardı ettiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Suriye rejimi ilaç ve tıbbi malzemelerin Şehba Kantonuna ulaşmasına izin vermiyor. Rejim kontrol noktası Avrîn hastanesine bağlı bir araç dışında hiçbir aracın Halep kentine hasta götürmesine izin vermiyor. Bir araçta hastaların sayısı çok olduğu için yeterli olmuyor. Çok sayıda hastanın acil müdahaleye ve ilaca ihtiyacı var. Aynı şekilde durumu acil ve kritik olan hastalar da var. Hastanenin Halep’e giden tek aracı da bölgede olmayınca hastaların durumu hayati tehlike arz ediyor. Hastaların çoğuna zamanında müdahalede bulunulmadığı için yaşamını yitirdi.”
Uluslararası kurumlar sessiz
Bölgede sağlık hizmeti veren Heyva Sor a Kurd ile Avrîn Hastanesi’nde gerekli her tıbbi malzeme bulunmuyor.
Bölgede hizmet veren sağlık personellerinin sivilleri hastalıklardan korunmak için gerekli tedbirler konusunda uyarmaya çalıştığını belirten Şêx Îsa, ilgili tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara sivillerin yaşam-sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulunarak, “Tüm isteklerimize rağmen dünyadaki sağlık örgütleri herhangi bir yardımda bulunmadı” dedi.
ŞEHBA