Uzmanlar, Amazon ormanlarının yok edilmesi nedeniyle Brezilya’nın dünyaya sadece soya fasulyesi ya da et değil, salgın hastalıklar da yayabileceği konusunda uyardı
Çitflikler balta girmemiş yağmur ormanlarının bulunduğu Amazonalara doğru genişlerken, araştırmacılar devrilmiş ağaçlar ve büyüyen otlaklar nedeniyle Brezilya’nın dünyaya sadece soya fasulyesi ya da et değil, salgın hastalıklar da yayabileceği konusunda uyardı.
Amazonalardaki değişimler yarasalardan maymun ve sivrisineklere kadar birçok yerinden edilen hayvan türünü başka bölgelere gitmeye zorluyor.
Al Jazeera’da yer alan habere göre, Brezilya’nın Manaus kentinde bulunan Ulusal Araştırma Enstitüsü’nde (INPA) görevli Adalberto Luis Val yaptığı açıklamada, insanların Amazonlarından derinine kadar girdiğini, bu nedenle öldürücü virüs ve bakterilerin başka türlere sıçrama riskinin daha da arttığını söyledi. Biyolog Adalberto Luis Val, insan ve hayvan türleri arasındaki etkileşimin daha da artığını söylerken, iklim değişikliğinin yeni pandemi risklerini arttırdığını söyledi.
‘Büyük kaygı var’
Val, basınla yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Büyük bir kaygı var… Çünkü yer değiştiren organizmalar var. Adapte olmaya çalışıyorlar” dedi.
Biyolog Val ayrıca Amazonlarda şu ana kadar 220 farklı virüs türünün tespit edildiğini söylerken, bu türlerden 37’sinin insanlar üzerinde hastalığa neden olabileceğini ve 15 tanesinin de epidemi potansiyeli taşıdığını ifade etti.
Uzmanlar her temasta hastalık taşıyan virüslerin insana sıçrama ihtimalinin daha da arttığını söylerken Brezilya’nın aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro yağmur ormanlarını ticarete açmanın ülkedeki yoksulluğu azaltacağını sık sık dile getiriyor. Öte yandan Amazon ormanları son yılların en büyük yangınlarına şahit olurken, ormansızlaşma ve yerlilerin yaşam alanlarına müdahale de giderek genişliyor.
DIŞ HABERLER