Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından her ay yapılan ölçümler de, Amazonlarda katliam yaşandığını gözler önüne seriyor
Ormanlık alanların yanı sıra tarım alanlarında anız yakan çiftçilerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Anız yakma işlemi sırasında ormanların da büyük zarar gördüğü ve her yıl Amazonlarda çıkan onbinlerce yangının nedenlerinden birinin tarım amaçlı faaliyetler olduğu biliniyor. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) tarafından her ay yapılan ölçümler de, Amazonlarda yaşanan katliamı gözler önüne seriyor.
Artış yüzde 25
Resmi veriler, Amazonlardaki ormanlık alanlardaki kayıpların temmuz ayında Temmuz 2019’a orana yüzde 36 azaldığını gösteriyor. Ancak Ağustos 2020 ile Temmuz 2020 arasındaki 12 aylık dönemde en az 9 bin 200 kilometrekarelik ormanlık alan yok oldu. Bu da bir önceki döneme oranla yüzde 34.5’lik bir artış demek. Greenpeace verilerine göre de, bu yılın ağustos ayının ilk 10 gününde Brezilya topraklarındaki Amazon ormanlarında 10 bini aşkın noktada yangın çıktı. Bu da geçtiğimiz yıla oranla beşte bire yakın bir artış olduğunu gösteriyor. Ormanların yüzde 13 kadarı Peru, yüzde 10 kadarı da Kolombiya’da bulunuyor. Amazon Ormanları, aynı zamanda tüm dünyadaki tropikal ormanların da yarısını oluşturuyor. Bölge aynı zamanda 40 bini aşkın ağaç, 2 bini aşkın kuş ve memeli hayvan ile binlerce balık çeşidine ev sahipliği yaparken, 128 binin üzerinde omurgasız hayvan türünün olduğu da biliniyor.
Bolsonaro’nun politikaları da etkili
Çevre ve iklim konularındaki umursamaz tutumuyla bilinen aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun politikaları da ormanlardaki tahribatın artmasında rol oynuyor. Bolsonaro 2018’deki seçimler öncesinde ormanların işletilmesine ve tarımsal amaçlı ağaç katliamına izin vereceğini bizzat vaat etmişti. Geçtiğimiz yıl milyonlarca hektarlık ormanlık alanın yok olmasına karşın yangınların “muhaliflerce çıkarıldığı” yalanına dahi başvuran Bolsonaro, bu yıl önlemleri arttırmak zorunda kaldı. Temmuz ayından bu yana ormanlarda ve tarım alanlarındaki anız yakma faaliyetleri 3 aylığına yasaklandı.
BRASILIA