Amazon Yağmur Ormanları’nın yüzde 70’i Brezilya, yüzde 13’ü Peru sınırları içerisinde. 40 bin ağaç çeşidi, 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan bulunan Amazonlara en büyük tehdit Brezilya
Peru, ülkedeki Amazon Yağmur Ormanları’nı tehdit eden yasa dışı madencilikle mücadele için bölgeyi askerlerle koruma kararı aldığı belirtildi. Yetkililer, Amazon Ormanları’nı korumak için askerlerin drone ve uydu görüntüleri kullanacağı 4 askeri üsten ilkinin açılışını ise Madre de Dios bölgesinde yaptı. Askeri üslerden her birinde 100 asker, 50 polis ve bir savcı görev yapacak. Kararın, yetkililerin Amazon arazisini ve nehirlerini cıva ile kirletmekle suçlanan binlerce yasa dışı altın madencisini tahliye etmesinden iki hafta sonra alındığı kaydedildi. Amazon Ormanları, son 10 yılda 7 bin 900 kilometrekarelik alanını yitirdi. Özellikle geniş alanlarda palmiye yağı elde etmek için yapılan tarım faaliyetlerinin ormanlık alanları yok ettiği ifade ediliyor. Peru’da 2001’den bu yana yani 18 yılda yaklaşık 2 milyon hektarlık Amazon Ormanı’nın yok edildiği biliniyor.
Brezilya en büyük tehdit
Amazon Ormanları; Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunuyor. Peru’nun hangi niyetle Amazon’u korumaya aldığını bilmiyoruz. Ancak büyük bir yaşam alanının yüzde 13’ünde yapılacak olan koruma çabası ile Amazonları kurtarması olanaksız. Brezilya’da, aşırı sağcı Jair Bolsonaro iktidara geldiği ilk günlerde, Amazon’u imara açılmaktan koruyan yasalarda esnekliğe gidileceğini açıklamış olması Amazon için en büyük tehdit. Amazon Ormanları’nın yüzde 70’i Brezilya sınırları içinde kalıyor. Bolsanaro, Amazon’u hastalıklı cilt yaralarıyla benzeştirerek yerli koruma alanlarını “suçiçeği olmuş bir çocuk gibi” diye tanımladı. Amazon’da bulunan nükleer ve hidroelektrik santrallerini çoğaltmaktan söz ederken, Amazon’da yaşayan yerli halkları da sürmeye hazırlanıyor.
Amazon yağması!
Kolombiya’da yarım yüzyıllık çatışmalı dönemle birlikte gerçekleşen Barış Anlaşması, Amazon Yağmur Ormanları’nın yağmalanmasının önünü açtığı belirtilmişti. FARC askerleri silahsızlandıktan sonra, büyük çiftlikler için yollar açıldı ve koka gibi uyuşturucu ekim alanları büyüdü. FARC’ın silahsızlaştırılmasından dolayı ortaya çıkan boşluk büyük toprak sahiplerine yararken, ekolojik açıdan önemli bir bölge olan Amazon Yağmur Ormanları’nın yok olma riski arttı. FARC’ın ana kurucuları, Kolombiya’da eşitsizliğe karşı savaşmak için bir araya gelen küçük çiftçiler ve toprak işçilerinden oluşuyordu. Yağmur Ormanları FARC gerillaları tarafından kontrol edildiği için doğa yağması yapılamıyordu. Amazon Yağmur Ormanları çok büyük ve çok önemli ekosistemleri barındırıyor. Ayrıca içinde üç milli park bulunurken, aynı zamanda 22 milyon yıllık binlerce ender ve egzotik türe ev sahipliği yapıyor. Resmi Kolombiyalı kaynaklar, barış sonrası 2017 yılında, her saat 35 futbol sahası eşdeğeri olan 219 bin 973 hektarlık alanın kaybedildiğini belirtiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ