Amasya Çambükü Köyü’nde ceviz, bamya, şeftali, mısır ekili tarlalar OSB ile yok ediliyor. 40 kişinin direnişine yüzlerce polis ve jandarma ile şafak baskını düzenlenerek kadınlar yerlerde sürüklenip gözaltına alındı
Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, yurttaşlar tarafından sürdürülen hukuki sürecin devam etmesine karşın, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılacağı gerekçesiyle yaklaşık 300 polis ve jandarma eşliğinde başlatılan çalışmalara tepki gösteren Çambükü Köyü kadınları tarlalarının zorla ellerinden alınmasına karşı direniş başlattı. Çambükülü kadınların topraklarını savunan eylemlerine yüzlerce polis ve jandarma orantısız saldırı gerçekleştirirken kadınlar yerlerde sürüklendi.
40 kişiye yüzlerce polis
Amasya Çevre Platform sözcüsü ve Çambükü Köyü Avukatı Selim Saray, “Bu yaşananlar zulümdür, hukuksal süreç bitmemişken haksızdır, hukuksuzdur. Amasya Valisinin talimatıyla seçim öncesi çalışmasıdır” diye tepki gösterdi. Çambükü köyü kadınları ise, “Köyümüzde dayak yemiyen kalmadı, biz bu devletin halkı değil miyiz? Bu topraklar bizim ekmeğimiz, ekmeğimizi zorla elimizden alıyorlar. Bir avuç toprağımız var onu da elimizden alıyorlar. Devlet vatandaşına böyle zulüm yapar mı? Köyde kırk kişiyiz yüzlerce polisle, jandarmayla geliyorlar” diye konuştu.
20 gözaltı 1 yaralı
Çanbükülü kadınlar, OSB’nin köylerinin arazisinin yüzde 80’ini alacağını ve bu durumun köylerini yok edeceğini söyleyerek bölgeye iş makinelerinin girmesine engel olmaya çalışırken polis ve jandarmanın saldırısında 20 köylü kadın gözaltına alınarak iş makinelerinin tarım arazilerinin ve meyve bahçelerini yerle bir etmeye başladı. Köy muhtarı İlyas Celep ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Köylülerden de bir yurttaş yaralandı. Yaralı yurttaş Taşova Devlet Hastanesine kaldırıldı.
İşgal kuvvetleri gibi!
Muhtar İlyas Celep, “Yeşilırmak havzasının bulunduğu 80 haneli 250 nüfuslu köyümüzde büyük ve küçükbaş hayvancılığı yapılıyor. Hayvancılık yapma hakkımız elimizden alınırsa biz ne yaparız?” derken, bir yurttaş, “Köyümüzün dört katı sayıda jandarma ve polisle, dozerlerle köyümüze girdiler.. Suçumuz topraklarımızı savunmak mı?” diye tepki gösterdi. Amasya Baro Başkanı Avukat Melih Derindere ise, “Jandarma ve polis burada aşırı güç kullandı. Köy adeta abluka altında ve henüz yargı süreci devam ederken böyle bir operasyon niçin yapılıyor?” diye sordu.
EKOLOJİ SERVİSİ