Qamişlo kentinde 5 bin kitapla açılan ve şu an 250 bin kitabın bulunduğu Amara Kütüphanesi’ne en çok kız çocukları ve kadınlar ilgi gösteriyor
Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirilen devrimle birlikte toplumda zihinsel değişim ve dönüşüm için de mücadele sürüyor. Bu mücadelenin bir parçası olarak Qamişlo kentinde 31 Ekim 2018 tarihinde açılan Amara Kütüphanesi ile de okuma kültürü geliştirilerek zihinsel değişime katkı sunuluyor.
‘Amaç herkeste okuma kültürü geliştirmek’
NuJinha’dan Diren Engîzek‘e konuşan Amara Kütüphanesinin yöneticilerinden Dilvîn Kurmanc, öğrenciler, yazarlar ve aydınların bir yer açma isteğiyle kütüphaneyi oluşturduklarını belirtti. Amaçlarının herkeste okuma kültürünü geliştirmek olduğunu dile getiren Kurmanc, “Kütüphanede birçok kitap var. Edebi, coğrafi, tarihi, dini, araştırma kitapları var. Kitapların çoğunluğu Kürtçe ve Arapça. İngilizce ve Türkçe kitaplar da var. Yaklaşık olarak 250 bin kitabımız var” dedi.
Rojava’nın ilk kütüphanesi
Kütüphaneyi her yaş grubundan insanların ziyaret ettiğini söyleyen Kurmanc, “Kitap okumak için geliyorlar. Daha çok genç yaştakiler ziyaret ediyor. Ama 30 yaşın üstü birçok kişi de buraya geliyor” diye konuştu. Bu kütüphanenin Rojava için bir ilk olduğunu söyleyen Kurmanc, “Daha önce Suriye rejimi zamanında bir kütüphane vardı. Kitap sayısı çok azdı. Rojava’da ilk defa böyle bir proje gerçekleşti. Kuzey ve Doğu Suriye alanlarında Reqa, Tabka ve Dêrezor gibi yerlerde de bunun gibi projeler ile kütüphaneler açıldı. Qamişlo’da başka kütüphaneler var ama özeldir. Mesela çocuklar için bir kütüphane var, Ronak kütüphanesi çocuk kitapları var.”
‘Her dil yeni bir insan demektir’
Kitapların insanları zihinsel olarak geliştirdiğine değinen Kurmanc, “Okuma ile insanlar gelişir yaşamlarını, tarihlerini ve insanlığı tanırlar. Kişiler kendilerini tanır bu nedenle de bir silah gibidir aslında düşünsel bir silah” diye konuştu. Her kitabın ayrı bir dili olduğunu ifade eden Kurmanc, “İnsanlar ne kadar okursa ve kendisini geliştirirse bir dil öğrenmiş olur aslında. Her dil de yeni bir insan demektir. Bu şekilde etrafını tanır, ufku genişler. Bu dil ile karşıdakini de kazanmış olur” dedi.
‘Beş bin kitapla başladık’
Kütüphanenin kuruluş aşamasında yaşadıkları zorluklara da değinen Kurmanc, “İlk başta beş bin kitap ile başladık. Kitapları nasıl artırabiliriz diye araştırdık. Bunun için yollar bulmaya çalıştık. Şam, Lübnan, Bakur Kurdistan, Başur Kurdistan, İran’dan getirtmeye çalıştık. Birçok ilişkiyi devreye koyduk. Ama sürekli sınır kapılarında bize sorun çıkarttılar aylarca kitaplarımız, bekletildi, izin verilmedi ve yasaklandı” diye konuştu.
Kadınlardan yoğun ilgi
Kadınların daha fazla kütüphaneye ilgi gösterdiğini dile getiren Kurmanc “13 yaşından 70 yaşına kadar kadınlar ve kız çocukları geliyor buraya. Sayısal olarak kadınların, erkeklerden daha fazla kitaplara ilgileri var. Kız çocukları gelişime çok açık. Daha önce korkuyorlardı buraya gelmek için ama şimdi öyle değil yavaş yavaş da olsa korkularını kırıp geliyorlar, değişim var. Kitaplar ile bu genç kadınlar gelişecekler” dedi.
Kurmanc, herkesi Amara Kütüphanesini ziyaret ederek kitap okumaya çağırdI
KÜLTÜR SERVİSİ