Kömür Belediye Eşbaşkanı Yuka’nın tutuklanıp yerine kayyum atanmasına gerekçe gösterilen 4 askerin yaşamını yitirdiği çatışmaya ilişkin, tutuklananlara olayla ilgili soru sorulmadı. Tutuklanma gerekçesi sosyal medya paylaşımları, kitap ve mektup
Adıyaman’da 16 Ağustos günü yaşanan ve 4 askerin yaşamını yitirdiği çatışmalardan sonra yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 20 kişiden 8’i tutuklanmış, 12 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Operasyonun hemen ardından dosyaya gizlilik kararı konulurken, Demokratik Bölgeler Partili (DBP) Kömür Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Yuka, Şehriban Tunç, Hasan Tunç, Mehmet Yaşar Arslan, Hasan Leblebici, Ali Alper, İsmet Yoldaş ve Mahmut Özdemir tutuklandı. Ulaşılan sorgu tutanaklarında, 4 askerin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya ilişkin gözaltına alınanlara tek bir soru sorulmazken, tutuklanma gerekçeleri ise sosyal medyada 5 ile 8 yıl önce yaptıkları paylaşımlar. Çatışmaya ilişkin evi basılarak eşi ve oğlu ile birlikte gözaltına alınan Şehriban Tunç’a PKK’ye katılan oğlu Yusuf Tunç’un örgüte katılmadan önce anılarını kaleme aldığı mektup suç unsuru sayıldı. Polis tarafından kimi medya kuruluşlarına servis edilen anılar, “mektup yollayarak annesinden yardım istedi” başlıklarıyla haberleştirildi. Domates yerken arkadaşlarıyla şakalaştığı anları “yardım” şeklinde lanse eden medya, ismi geçen köylüleri ise “KCK yapılanması” olarak değerlendirildi.
Paylaşımlar ‘örgüt’ faaliyeti
Yine çatışmayla alakalı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Hasan Leblebici’ye 2012 ila 2016 yıllarındaki sosyal medya paylaşımlar soruldu. Paylaşımların Kuzey Suriye ve çözüm sürecinde medyada çıkan haberler olduğu görülürken, bu paylaşımlar örgüt faaliyetleri kapsamında değerlendirildi.
İhbarla tutuklandılar
Aynı operasyonda gözaltına alınan HDP Adıyaman İl Yöneticisi Ali Alper, İsmet Yoldaş, Yusuf Küçük ve Hacı Yorulmaz hakkında ise, ihbar olduğu gerekçesi gösterilmiş. Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Muhabere Şube Müdürlüğü’ne gelen ihbar mailinde, “Adıyaman Merkezde bulunan Yusuf Küçük, Hacı Yorulmaz, İsmet Yoldaş ve Ali Alper bunlar PKK’lilere yardım ve yataklık yapıyor. Dün gece Kömür’deki olayda bu hainler sevinçten ne yaptığını bilemedi. Bu hainler evlerinde PKK’lilere erzak ve malzeme götürür sayın müdürüm. Allah rızası için gereğini yapın” ifadelerinin kullanıldığı kayıt altına alınmış. İddiaları reddeden Alper, gelen ihbar mailinin asılsız olduğunu, olay günü Adıyaman merkezde bulunan evinde olduğunu söyledi.
Taştekin’in kitabı ‘suç’ unsuru
İsmet Yoldaş ve Ali Alper’in evlerinde yapılan aramalarda bulunan Ali Yıldırım’ın “Mahir Eylem Günlüğü” adlı kitabı ile gazeteci Fehim Taştekin’in “Rojava Kürtlerin Zamanı” kitabı da suç unsurları arasında sayıldı.
ADIYAMAN/MA