Ankara’da 26 Kasım’daki ev baskınlarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmet Emekçileri yöneticileri ile siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan sendika yöneticileri ve siyasetçiler 2016 yılında sokağa çıkma yasaklarında ihlal edilen yaşam hakkına karşı “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sloganıyla yaptıkları ‘Beyaz Nöbet’ eylemine katılmakla suçlanmıştı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Gönül Erden, artan gözaltı ve tutuklama furyasını Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi. Emniyette gözaltı gerekçesini duyduğunda şaşırdığını söyleyen Erden, “Eylem üzerinden iki yıl geçmiş neredeyse üçüncü yılına girecek. Üstelik açıklamanın yapıldığı gün hiçbir müdahale ya da uyarı yapılmadı, onların deyimiyle ‘taşkınlık’ olmadı. Böyle bir eylemden iki yıl sonra gözaltı, yakalama çıkarılması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
‘Korku imparatorluğu için’
Son dönemlerde benzer operasyonların yapıldığının altını çizen Erden, bu operasyonların iktidar tarafından yaratılmak istenen korku imparatorluğuyla birlikte mevcut otoriter rejimi devam ettirmeye yönelik olduğunu söyledi. Operasyonların amacının ‘itaat’ ve ‘itaat ettirme’ politikalarının yansıması olduğuna dikkat çeken Erden, gözaltıların ne hukuka ne de anayasa uygun olduğunu vurguladı. Suçlama yapılan konunun ‘yaşam hakkını savunmaya’ yönelik olduğunu vurgulayan Erden, savcılıkta kendisine eyleme katılıp, katılmadığı ve neden katıldığı sorularının yöneltildiğini belirtti. Eylemin yapıldığı tarihte sokağa çıkma yasaklarının olduğunu hatırlatan Erden, şunları söyledi: “Savcılıkta da hâkimlikte de sokağa çıkma yasaklarından kaynaklı ciddi sağlık hak ihlallerinin yaşandığını, insanların hastaneye gidemediğini, beyaz bayraklarla sokağa çıktığını anlattım.”
‘Kriminalize ediliyor’
Erden, özellikle demokratik kitle örgütlerine, sendikalara, siyasi partilere, tüm bunların yöneticilerine, temsilcilerine dönük bu tarz operasyonlarla kriminalize etme ve marjinalleştirmenin hedeflendiğine dikkat çekti. Erden, “Barış mücadelesini kararlılıkla elbette sürdürmeye devam edeceğiz. Sağlık hak ve ihlallerine, sendikal hak ve özgürlüklerimize yönelik saldırılara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz. Kolay değil zor dönemler, ama bu dönemlerden çıkış yolu da direnmek ve mücadele etmekten geçer” ifadelerini kullandı.
ANKARA