Evli olduğu Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas, yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezada indirime gidilmedi
Muş’un Malazgirt ilçesinde 14 Temmuz 2020’de evli olduğu Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada, kadın kurumları,Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), baro temsilcileri, Fatma Altınmakas’ın yakını ve avukatı Mir Bedirhan Ayaz hazır bulunurken, fail avukatı da duruşmada hazır bulundu. Fail Kazım Altınmakas ise Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS ) ile tutuklu bulunduğu cezaevinden katıldı.
Çocuğa atanan fail yakını kayyum şikayetçi olmadı
Fatma Altınmakas’ın 4 ay önce çocuğunun yaşının küçük olması nedeniyle mahkeme kayyum atanmasına karar vermişti. Yaklaşık iki yıldır devam eden duruşmada kayyum karar duruşmasına SEGBİS ile hazır edildi. Çocuk adına konuşan kayyum, fail Kazım’ın amcası olduğunu söyledi. Fail yakını kayyım, çocukla on beş gün önce telefonla görüştüğünü ifade ederek, çocuğun kendisinin duruşmaya katılmak istediğini belirtti. Ayrıca çocuk adına söz alan kayyım, çocuğun kendisinin duruşmaya katılmak istediğini aktararak, ayrıca çocuk adına da failden şikayetçi olmadığı yönünde beyanda bulundu.
Savcılık soruşturma talebini ret etti
Muş Barosu ve dosya avukatı Ruken Güven, soruşturmanın katledilen Fatma Altınmakas ile soruşturmada adı geçen diğer faillerin HTS kayıtlarının ve diğer delil ile bulgular yönünde soruşturma açılması talebinde bulundu. Mahkeme iddia makamına soruşturma talebini yöneltti buna karşı, iddia makamı Muş Barosu’nun taleplerini “delil yetersizliği” olduğu ifadelerini öne sürerek reddetti.
Fail avukatı ise dosyada daha önce pedagog eşliğinde katılan ve ağlamaktan kendisini ifade edemeyen çocuğun beyanlarının gerçeği ortaya koyacağını ileri sürdü. Fail avukatı, tekrar çocuğa kayyım atanmayarak dinlenmesini istedi.
Duruşmada söz alan fail Kazım Altınmakas, kardeşi Sinan Altınmakas hakkında ise tecavüz suçuna dair, “Fatma’yı şikayet etmesi için ben götürdüm. Keşke götürmeseydim” ifadeleri dikkat çekti.
Sinan Altınmaka şüpheli sıfatıyla yargılanmadı
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, çocuğun yeniden dinlenmesi talebini reddetti. Mahkeme, Altınmakas’ın katledilmesinde şüpheli sıfatıyla dahi yargılanmayan Sinan Altınmakas hakkında tecavüz suçundan Mazgirt Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen takipsizlik kararını öne sürerek talebi reddetti. Mahkeme yine, Fatma’nın avukatlarının taleplerini ve diğer faillerle ilgili soruşturmanın genişletilmesi talebini de reddetti.
‘Devlet Fatma’yı koruyamadı’
Duruşmada söz alan avukat Mir Bedirhan Ayaz, daha önce yaptığı savunmasını tekrar ederek, “Töre saiki ve tasarlama” yönünden ceza verilmesi ve bu iddianamenin bu yönde hazırlanması gerektiğini defalarca belirttik. Sanığın kendi beyanında ‘Fatma’yı öldürmeyi düşünüyordum’ ifadeleriyle tasarlayarak, Sinan serbest bırakıldıktan sonra Fatma öldürüldü. Devlet Fatma’yı koruyamadı. Biz kendi imkanlarımızla koruyabilirdik. Fatma’nın ölümü toplumsal bir cinayettir. Bu cinayet, aile kararıyla işlenen bir cinayettir. Bu sıradan bir cinayet değil. Bu bir başkaldırı cinayetidir. Herkes duysun, bu kirli zihniyete başkaldırmak herkesin haddi değildir” dedi.
Önceki dosya savcısının “Eşe karşı kasten öldürme” suçundan ceza talebine karşılık, yeni savcı dosyanın tamamı ele alındığında fail Kazım Altınmakas hakkında “Tasarylayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan ceza verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, “Tasarlayark eşe karşı kasten öldürme” suçundan indirimsiz bir şekilde fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
‘Dayanışma sayesinde oldu’
Duruşmanın ardından adliye önünde kısa bir açıklama yapan avukat Ruken Güven, “Önceki beyanlarımızda ve savunmalarımızda sürekli dile getirdik. Sanığın suçu tasarlayarak işlediğini belirttik, savcılık da esas hakkında mütalaasını bu yönde verdi. Nihayet verilen kararda sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet oldu. İyi hal indirimi uygulanmadı, olumlu bir karar. Elbette diğer azmettiricilerin dosyanın geliştirilerek yer almaması bir eksiklik, ama yine de bir kazanım var. Bütün bunlar dayanışma sayesinde oldu” diye konuştu.
Güven’in ardından konuşan Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın ise, dayanışma gösterenlere teşekkür ederek, “Adaletin tecelli etmesini sağlayan herkese teşekkür ederim. İyi hal indirimi uygulanmaması yerindeydi. Adalet tecelli etmiştir” dedi.
HABER MERKEZİ