Balıkesir’in Edremit İlçesine bağlı Havran-Büyükşapçı’da Bahar Madencilik AŞ. tarafından yapılmak istenen Demirtepe Altın Madeni Projesinin dışında onlarca altın madenciliği ve diğer metalik madencilik ile ilgili arama ve işletme ruhsatları verilmiş durumda. Büyükşapçı’da ruhsat verilen alanın büyük bir kısmı karaçam ormanı ve tarım alanı. Toplam 44,4 milyon ton toprak ve kaya kazılarak 30 ton altın elde edileceği iddia ediliyor. ‘ÇED gerekli değildi’ kararı verilen projeye karşı kararın iptali davası açan yaşam savunucuları davaları kazandı, ancak bu da yetmedi.
Ankara’da İDK toplantısı!
Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda 07.04.2022 tarihinde Balıkesir İli Havran İlçesi Demirtepe Altın Madeni Projesi’nin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya derneği temsilen Makine Mühendisi Figen Can, Gazeteci Aykut Alyanak, Kırsal Çevre Sorunlarını Araştırma Derneği’nden Orman Mühendisi Salih Usta, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Avukat Cömert Uygar Erdem katıldı.
‘Bölgenin idam fermanı’
Şirketin proje ile ilgili yaptığı sunumun ardından dernek heyeti ayrı ayrı söz alarak projeye olan itirazlarını dile getirerek, projenin Şap Dağı orman ekosistemine, bölgedeki su kaynaklarına, Havran Barajına etkileri konusunda detaylı bilgiler verdi. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, Aynı şirketin, Bahar Madenciliğin yürüttüğü Fatsa Altın Madeninin bölgedeki yer üstü ve yeraltı sularında ve toprakta yarattığı kirlilikle ilgili raporları da komisyona anlatan heyetimiz, Havran Barajı yakınlarında böyle bir madencilik faaliyetinin bölgenin idam fermanı olacağının ifade edildiği yer aldı.
ÇED durduruldu
Basın açıklamasının devamında, “Heyetimiz ayrıca halkın projeyi istemediğine dair 12 bin imzalı dilekçeleri de komisyona sundu. Kamu kurumlarının da görüşlerinin alınmasından sonra, İDK Komisyonu Başkanı Kenan Ocak, yapılan itirazlar ve rapordaki eksikler nedeniyle ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı. Derneğimizin proje ile ilgili itirazlarını ayrıca yazılı olarak Bakanlığa sunduk. Çabalarımız bir kez daha sonuç verdi. Süreci takip etmeye devam edeceğiz. Şap Dağı’nın ve Havran yöresinin katline sebep olacak Demirtepe Altın Madeni Projesine izin vermeyeceğiz. Havran’ın Üstü Altından Değerlidir! Siyanür Öldürür!” ifadeleri yer aldı.
EKOLOJİ SERVİSİ