Almanya’da Sol Parti ile Yeşiller, Türkiye’de yapımı planlanan Altay tankı projesine karşı harekete geçti. Alman savunma teknolojisi ile planlanan tank üretimini engellemek amacıyla Meclis’e önerge sunuldu
Almanya’nın önde gelen 4 enstitüsü tarafından hazırlanan 2018 Barış Bilirkişi Raporu’nda dikkat çekilen Türkiye’ye silah satışı, muhalefetin de gündeminde. Muhalefeti temsil eden Sol ve Yeşiller, Federal Meclis Bundestag’dan, Türkiye’nin Alman silah sanayii teknolojisiyle yapılmasını engellemesini istedi. Konuyla ilgili bir önerge hazırladı.
DW Türkçe’nin (Deutsche Welle) haberine göre önergede, teknik uzmanların AB ülkeleri dışında yapılan silah üretimine teknik destek vermesinin Federal Meclis’in onayına bağlı olması talep ediliyor.
Türkiye ve Katar
Sol Parti Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen ve Yeşiller partili hukukçu Katja Keul’un öncülüğünde hazırlanan önergenin Haziran ayı sonunda Federal Meclis’e sunulması bekleniyor. Önergede, Altay projesinde üretilecek tankların Türk ordusu tarafından kullanılmasının yanı sıra Katar’a da ihraç edilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekiliyor ve her iki ülkenin de doğrudan veya dolaylı olarak kendi bölgelerindeki çatışmalara taraf olduğu vurgulanıyor.
Türkiye, ilk etapta 250, daha sonra ise toplam bin adet Altay tankı üretmeyi planlanıyor. Toplam ihale bedelinin 10 milyar doları bulması öngörülen Altay tankının, 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi hedefleniyor.
İlişkiler gerildi, proje askıda
Leopard tanklarının üreticisi Alman Rheinmetall şirketinin, Türkiye’nin Altay tankı projesine katılımı uzun süreden beri gündemde. Ankara, “Altay Tankı” projesini Alman savunma sanayisinin katkısıyla hayata geçirmek istiyor. Ancak Berlin ile Ankara arasında son dönemde yaşanan siyasi gerginlikler, Türkiye’deki iç siyasi gelişmeler ve son olarak da Afrin operasyonunun Almanya kamuoyunda yol açtığı tartışmalar nedeniyle Türkiye’nin istediği işbirliğinin geleceği belirsiz. Türkiye destek girişimlerini sürdürüyor. Bu konudaki işbirliği Alman hükümetinin iznine bağlı. Dün gazetemizde yer alan Barış Bilirkişi Raporu, 1987’den beri HSFK, BICC, INEF ve IFSH adlı kuruluşların imzasını taşıyor.
DIŞ HABERLER