Artan sıcaklıklara bağlı olarak buzul erimeleri sonucunda Alplerde yeni göller oluştu
19. yüzyıldan bu yana en az 1 dereceyi bulan küresel sıcaklık artışının sonucu olarak kutuplar ile dünyanın farklı bölgelerindeki dağlık alanlardaki buzul erimeleri sürüyor. Bu dağların başında da “Avrupa’nın çatısı” olarak adlandırılan Alpler geliyor. Buzul erimelerinin boyutları bilimsel ölçümlerle tespit edilse de sıradan bireylerin de görebileceği doğal değişimler dikkat çekiyor. Buna örnek olarak da Alplerde oluşan yeni göller gösteriliyor. Le Parisien’de yer alan doğa bilgini Jean-Pierre Martinot ile buzullar konusunda uzman Hugo Mansoux’nun çalışmasına göre, son 40 yılda Fransa’nın İtalya ve İsviçre’ye sınır bölgelerinde onlarca göl oluştu.
35 yeni göl
Le Dauphiné libéré gazetesine konuşan Martinot, Hugo Mansoux ile yaptıkları çalışmalarda Savoie ili sınırları içerisinde buzulların erimesi nedeniyle 35 yeni göl keşfettiklerini söyledi. Martinot, bunlara ‘göl’ demelerinin nedeni olarak alanlarının en az 0.5 hektarı bulması olduğunu belirtti. Buzul erimeleriyle oluşan veya buzulların çekilmesiyle açığa çıkan göllerin doğrudan küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu vurgulayan Jean-Pierre Martinot, göllerin büyük oranda deniz seviyesinden oldukça yüksek rakımlarda olduğuna dikkat çekti.
Birkaç on yılda oluşuyor
Martinot, bu göllerin ya buzulların yer değiştirmesi sonucu oluşan erozyondan sonra oluşan oyuklarda su birikmesi ya da buzulların dibinde bulunan taşların birikerek baraj etkisi yaratmasıyla oluştuğunu kaydetti. Bu tür göllerin tarihte yüzyıllar süren bir süreçte oluştuğuna işaret eden Martinot, küresel ısınmanın sonucu olarak da sadece birkaç on yılda oluştuklarını vurguladı. Martinot, gelecek yıllarda bu tür yeni göl oluşumlarının artacağı endişesini taşıdıklarını da sözlerine ekledi.
EKOLOJİ SERVİSİ