Almanya Çevre Bakanı Lemke, Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen plastik atıklarla ilgili şikayetler üzerine, ‘yasa dışı’ plastik atık ihracatını yasaklayacak düzenleme yapılacağını duyurdu
Almanya’nın yeni Çevre Bakanı Steffi Lemke, plastik atıkların başka ülkelere gönderilmesini yasaklayacak kapsamlı bir düzenleme için çabalayacağını duyurdu. Tagesspiegel gazetesinin yarınki baskısına konuşan Bakan Lemke, Avrupa çapında plastik çöpün ihracatının yasaklanması için de çalışacağını belirterek, ‘yasa dışı çöp’ ihracatının son bulmasının en iyi yolunun Avrupa Birliği (AB) iç pazarına ilişkin düzenlemeler olacağını söyledi. Lemke, ancak bu şekilde çöplerin başka ülkelere gönderilmesinin önüne geçilebilir dedi.
Alman çöpü
Türkiye’de Alman Bakan Lemke, Türkiye ve Yunanistan’da ortaya çıkan Alman atıkları dolu konteynerların durumunun takip edilmesi gerektiğini vurguladı. 2021 yılı başından itibaren Avrupa Birliği’nden plastik atık çıkışı yeni kurallara bağlanmıştı. Yeni uygulama, ayrıştırılmamış ve kolaylıkla yeniden değerlendirilmesi mümkün olmayan plastik atıkların uluslararası ticaretine izin vermiyor olmasına karşın konteynerlarla atıklar başka ülkelere taşınabiliyor. Yeniden değerlendirilmesi mümkün plastik atıkların ihracatına yasal anlamda izin verilmemesine rağmen her türden çöp başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
Yasa dışılığa göz yumuluyor
Almanya; Atık, İmha, Su ve Hammadde Ekonomicileri Birliği (BDE) Başkanı Peter Kurth, AFP habere verdiği demeçte, “Yasa dışı ihracat suçtur ve takibatı yapılmalı, yasaklanmalı ve yaptırımları olmalıdır” şeklinde konuştu. Kurth, yasa dışı çöp ihracatı ile mücadele edilmediği sürece, legal ve mantıklı atık ihracatının toplumsal kabulünün de imkansız olduğunu savunurken, Avrupa’dan yasa dışı olarak bir iğnenin bile çıkış yapamayacağının bilinmesi çöplerden kurtulmak adına bu ‘yasa dışılığa’ göz yumulduğu ortaya çıkıyor.
Çöplerinin akıbeti ne oldu?
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Almanya’dan ithal edilen ve yaklaşık bir yıldır Türkiye’de limanlarda bekletilen, içinde yasa dışı yollarla gelen plastik atıkların olduğu 141 konteyner çöpün akıbetini iktidara sordu. Bakan, “Neredeyse bir yıldır limanlarımızda bekleyen çöpleri Almanya geri alacak ama çöplerin bir kısmı üçüncü ülkelere gönderilmek üzere başka limanlarda. Türkiye, 141 konteyner çöpten nasıl kurtulacak? Bu sorunun yanıtını tüm detaylarıyla Türk yetkili makamlarından istiyoruz” dedi.
Bakan’dan sorulara yanıt yok
Çöplerin bir kısmının geçen aylarda Vietnam’a gönderildiğini ve Yunanistan’ın Piraeus Limanı’nda kaldığını anımsatan Murat Bakan, “Yurt dışı basınında çıkan haberlere göre; Almanya bu çöpleri geri alma konusunda istekli olduğunu açıklamış ve geri alma sürecini yönetmek için görevlendirmeler yapmış. Türkiye’nin bilgi vermesi ve iş birliği yapması gerektiği söylenmiş. Ayrıca çöplerin bir kısmının Vietnam’a gönderildiğinden de habersizler. Oysa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önergemize verdiği yanıtta, atıkların Almanya’ya iadesi konusunda Basel Sekretaryası aracılığıyla gerekli işlemlerin başlatıldığını söylemişti“ dedi. CHP’li vekil, AKP’li Bakan Kurum’un CHP’nin geçen Mayıs ayından bu yana araştırıp detaylarını ortaya çıkardığı sorulara yanıt vermediğini de sözlerine ekledi.
EKOLOJİ SERVİSİ