Türkiye’nin kimyasal silah suçlarına ilişkin Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko’nun soru önerisini yanıtlayan Alman hükümeti, ‘Türkiye OPCW’nin izleme mekanizması içinde. Anlaşmaya uyulup uyulmadığına OPCW karar verir’ yanıtı verdi
AKP-MHP’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) işbirliğinde Zap, Metîna ve Avaşîn bölgesine yönelik saldırıları sürüyor. KDP’nin işbirliğine rağmen 6 aydır ilerleyemeyen Türkiye, bu süre zarfında 2 bin 467 kez kimyasal silah kullandı. Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarında, 44 HPG’li yaşamını yitirdi.
Açıklamalara ve belgelere rağmen aylardır sessizliğini sürdüren kamuoyu, kimyasal silaha maruz kalan HPG’lilerin görüntülerinin yayınlanmasıyla Türkiye’nin savaş suçu işlediğini belirterek, uluslararası kurumların bölgede incelemelerde bulunması talebini dile getiriyor.
Alman hükümetinin itirafı
Kimyasal silah kullanımına ilişkin 19 Ocak 2022’de Alman Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, hükümete bu iddiaları sordu. Hunko’nun sorusuna yazılı yanıt veren hükümet, konunun muhatabının kendilerinin değil OPCW olduğunu bildirdi. Alman hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Katja Keul’ün verdiği yanıtta, “IPPNW’nin raporu ile Türk Savunma Bakanı’nın göz yaşartıcı bomba kullanıldığına dair açıklaması tarafımızca biliniyor, ancak hükümetin kendi kaynaklarından elde ettiği başka bir bilgi yoktur” denildi.
Türkiye’nin 29 Nisan 1997’de Kimyasal Silahları Yasaklama Anlaşması’nı imzaladığına dikkat çeken Keul, “Türkiye anlaşmanın tarafı olduğunda envanterinde herhangi bir kimyasal silah olmadığını deklere etti. Anlaşmaya uyulup uyulmadığına OPCW karar verir ve Türkiye taraf ülke olarak bu organizasyonun izleme mekanizması içindedir” dedi.
DIŞ HABERLER