Almanya’da zorla sınır dışı etmeyi hızlandıracak olan göçle ilgili yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Faeser, açıklamasında zorla sınır dışı etmeyi hızlandıracak olan göçle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini belirtti.
‘Sınır dışı edilmesi çok daha kolay hale gelecek’
Almanya’da kalma hakkı olmayan kişilerin daha hızlı terk etmesini sağlayacak tedbirler alınacağını ifade eden Faeser, “Bu savaş ve terörden korumak zorunda olduğumuz insanlara yönelik insani sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edebilmemiz için gereklidir. Bununla birlikte temel sığınma hakkını korumak için düzensiz göçü önemli ölçüde sınırlandırmalıyız. Almanya’da kalma hakkına sahip olmayanlar ülkemizi terk etmelidir” dedi.
Yeni düzenlemelerin sınır dışı etme olanaklarını iyileştireceğini savunan Faeser, “Özellikle suçluları ve tehdit oluşturan kişileri daha hızlı bir şekilde sınır dışı etmek benim için önemlidir. Bu, özellikle daha kararlı bir şekilde mücadele edeceğimiz organize suçlar için geçerlidir. Böylelikle suç örgütü üyelerinin sınır dışı edilmesi çok daha kolay hale gelecek. Bu düzenlemeler eyaletlerin taleplerini de içeriyor” diye belirtti.
Tasarının içeriği
Tasarıya göre, iltica başvurusu reddedilen ve sınır dışı kararı alınan göçmenlerin gözaltına alınma süresi 10 günden 28 güne çıkarılacak. Tasarıya göre insan kaçaklığından en az 1 yıl hapis cezası alanlar ve suç örgütüne üyelikten hüküm giyenlerin sınır dışı edilmesi kolaylaşacak. Almanya polisi, kimliklerin tespit edilebilmesi için göçmenlerin ikamet ettikleri mekanlara girebilecek, veri taşıyıcılarını ve belgeleri inceleyebilecek. Sınır dışı edilme kararı alınarak tutuklu durumda olan kişilere ne zaman sınır dışı edileceklerine ilişkin bilgi verilmeyecek. Müsamaha belgesiyle en az bir yıl ülkede bulunanlara, sınır dışı edilmeden bir ay önce haber verilmesini öngören düzenleme kaldırılacak. 12 yaşından küçük çocukları bulunan aileler bunun dışında tutulacak.
Tasarının, Federal Meclisten (Bundestag) de geçmesi gerekiyor.
HABER MERKEZİ