Küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan iklim krizi dünyanın hemen her yerinde yaşamı adeta tehdit eder boyutlara ulaştı. Afrika, Ortadoğu, Orta Amerika, Hindistan vd. birçok bölgede kendisini iyiyden iyiye hissettiren kuraklık Avrupa’ya da sıçradı. Almanya son yüz yılın en kurak dönemini yaşıyor. Almanya’da beş aydır devam eden kuraklık, Avrupa’nın başlıca iç suyolu olan Ren Nehri’nin sularının son 100 yılın en düşük seviyesine inmesine neden olurken taşımacılığın nehir üzerinde yapılamaz hale getirdi. Ren Nehri Avrupa’yı boydan boya kat eden, Belçika, Hollanda, Almanya ve İsviçre’den geçen nehirde normal şartlarda kargo gemileri yılda yaklaşık 180 bin milyon ton kargo taşıyor.
Ren Nehri kuruyor
Ren Nehri’nde su seviyeleri bu yıl haziran ayı ortasında alçalmaya başladı ve ekim ayında 1900 yılından bu yana kaydedilen en düşük seviyeye indi. Kasım ayı su seviyeleride 1900 yılından beri en düşük seviyede yaşandı. Almanya Kaub’daki ekim ayı ortalama su seviyesi 41 santim olarak ölçüldü. Aynı bölgede Ekim 1947 yılında en düşük su seviyesi 58 santim olarak ölçülmüştü. Ekim 2018 ortalaması ise 47 santimdi. 22 Ekim’de su seviyesi, 1900’dan bu yana en düşük seviye olan 25 santime düştü. Aralık başı itibariyle su seviyesi 30 santim civarında.
Tüm nehirlerde durum aynı
Uzmanlar, Almanya’da kuraklık yüzünden toprak, veri toplamaya başlanılan 1951 yılından bu yana, en kuru dönemini yaşıdığını belirtiyorlar. Ortalama olarak metrekarede 100 litrenin üzerinde su eksiği olduğu ifade ediliyor. Federal Çevre Ajansı, düşük su seviyelerinin sadece Ren’i etkilemediğini, Almanya’daki tüm nehir yataklarında su seviyelerinin düştüğünü belirtti. Uzmanlar, Ren Nehri’ndeki durumun orta vadede, iklim değişikliğinin etkisiyle yaz aylarında yağışsız dönemlerin uzaması ve Alp buzullarının erimesiyle, daha da kötüleşmesini bekliyorlar.