Alman hükumeti Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırıyor. Yatırım garantilerine getirdiği üst sınırı kaldırışta sonra seyahat uyarısının da hafifletildiği belirtildi. İki ülke ilişkilerinde yeni bir sürecin başlayacağına işaret ediliyor.
Alman hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya başladığı bildirildi. Almanya, Türkiye’deki Alman şirketlerine sağlanan Hermes kredi ve yatırım garantilerine getirdiği 1,5 milyar euroluk üst sınırın süresini uzatmayacak. Berlin yönetimi, Türkiye’ye karşı seyahat uyarısnı da hafifletti. Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Hermes kredilerinde Türkiye’ye uygulanan 1,5 milyar euroluk üst sınır güncellenecek. Yabancı müşterisi ödeme yapamaz duruma düşen ihracatçı Alman şirketlerinin zarardan korunması amacıyla uygulanan, özellikle siyasi ve ekonomik belirsizliklerin yaşandığı devletlere ihracat ve bu ülkelerde yatırım yapmayı cazip hale getiriyor. Türkiye, devlet kefaletine en çok başvurulan ülkeler arasında yer alıyor. Almanya’nın Türkiye ile ilgili kararları, Türkiye’de 2 yıl süren Olağanüstü Hâl (OHAL) uygulamasına 19 Temmuz’da son verilmesinin ardından geldi. OHAL sona erse de, muhalefet, hükümetin hazırladığı yeni “terörle mücadele” yasasının içeriği itibarıyla Olağanüstü Hâl uygulamasını kalıcı hale getireceğini savunuyor. Ankara, Cuma günü bir yıldan uzun süredir gerilim yaşadığı Hollanda ile de ilişkileri normalleştirme konusunda uzlaşıldığını açıklamıştı.
Türkiye’ye silah ihracatı yok
Almanya’da federal hükümet, göreve başladığı Mart ayından bu yana Suudi Arabistan ve Türkiye’ye savunma sanayi ürünleri ihracatını büyük ölçüde durdurdu. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU)ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oluşturduğu koalisyon hükümeti, resmen göreve başladığı 14 Martile 30 Haziran tarihleri arasında birkaç istisna dışında Türkiye ve Suudi Arabistan’ın savunma sanayii ürünleri ihracatıtaleplerine olumlu yanıt vermedi.Ekonomi Bakanlığı’ndan Sol Parti’nin soru önergesine verilen yanıta göre, söz konusu dönemde NATO ortağı Türkiye’nin sadece 418 bin 279 euro değerindeki beş talebine onay verildi. Soru önergesine verilen yanıtta, 2017 yılında 138 talebi onaylanan Türkiye’ye 34 milyon 200 bin euro değerinde, 2016 yılında da 83 milyon 900 bin euro değerinde savunma sanayii ürünleri ihracatı yapıldığı belirtildi.
‘Silah ihracatı durdurulmalı’
Sol Parti Dış Politika Temsilcisi Stefan Liebich, yeni federal hükümetin geçen yıllara kıyasla azalan savunma sanayi ihracatını yine de “skandal” sözleriyle değerlendirdi. “Türkiye’ye geride bırakılan yıllarda yapılan ihracatın her daim kınanması gereken bir durum” olduğunu vurgulayan Sol Partili vekil, “Artık özellikle de Erdoğan’ın sınırsız güce sahip olduğu bir dönemde Federal hükümetin Türkiye’ye savunma sanayi ürünleri satmayı sonlandırması gerektiğini” ifade etti. Türkiye’nin Afrin kentinde düzenlediği operasyon nedeniyle, Türkiye’ye yönelik silah ihracatı Almanya’da tartışmaya yol açmış, silah ihracatının durdurulması talep edilmişti. Aynı dönem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de Alman yapımı Leopard 2 tanklarını kullanması tartışmaları alevlendirmişti.
DIŞ HABERLER