Üzerinden 4 yıl geçen 15 Temmuz darbe girişimine dair birçok soru hala cevapsız kalırken, o günlerde yapılan ‘darbe mekaniği’ uyarılarını umursamayan AKP, hala erimeye devam ediyor
Türkiye’de 15 Temmuz 2016 yılında yaşanan darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Darbe girişimi sırasında 251 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 194 kişi ise yaralandığı kaydedilirken, darbecilerden kaç kişinin yaşamını yitirdiği bilinmiyor. Darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen cemaati’nin AKP tarafından büyütülüp en önemli görevlere getirildiği gerçeği ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘kandırıldık’ itirafıyla birlikte hala orta yerde duruyor. Darbe girişimi, Cemaat ile AKP arasında MİT krizi ile patlak veren, 17-25 Aralık operasyonlarıyla doruk noktasında ulaşan sürecin ardından geldi. Aynı süreçte, HDP’nin ise aldığı yüksek oy oranı ile Meclis’teki 3’üncü parti olduğu 7 Haziran seçimleri ve ardından kaos altında yapılan 1 Kasım seçimleri gelirken, Dolmabahçe Mutabakatı’nın yok sayılması ve çatışmalı sürece geri dönülmesiyle birlikte ülke yeniden kanlı bir dönemece girdi ve PKK Lideri Öcalan’ın ‘Darbe Mekaniği’ diye adlandırdığı mekanizma çalışmaya başladı.
Öcalan uyarmıştı
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Öcalan’ın o dönemde “Kürt sorununda demokratik çözüm gerçekleşmezse ve demokratik gelişmelerin engellenmesi adımları atılırsa, Türkiye darbe mekaniği ile karşı karşıyadır. Bunun sonunda yeni darbelerle yüz yüze kalınabilir” uyarısını yaptığını ama AKP’nin ciddiye almadığını hatırlatarak, “Yaşanan süreç, bizim bu konudaki uyarılarımız ve tespitlerimizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Kürt sorununun çözümü demokrasinin geliştirilmesi ve demokratikleştirme adımlarının atılmasıyla iç içedir” diye konuştu.
Gerçekler karanlıkta
15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyelerinden Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “AKP, çalışmalar sırasında da gerçekten darbenin ortaya çıkmasını sağlayacak araştırma ve çalışmalardan uzak durmaya çalıştı. Biz ısrarla komisyon çalışmalarının kamuoyuna açık olmasını, paylaşılmasını istedik. Onu da engellediler” diyerek, komisyonun çalışmalarının, Erdoğan’ın 9 Aralık 2016’da verdiği bir demeçle sonlandırıldığını anlattı. Düşünceleri iktidarda Buna karşın, darbe girişimi sonrası tasfiye edilen Gülen cemaatinin düşünsel olarak hala iktidarda olduğu değerlendirmeleri söz konusu. HDP ile ilgili bütün tutuklamalarını ‘FETÖ’cü savcılara dayandıran, Barolar, TTB, TMMOB’a yönelik operasyonlarda Cemaat projelerini uygulayan AKP, 20 Temmuz’dan itibaren KHK’lerle tarihin en büyük kamu kırımını yaparak bütün muhalifleri bitirmeyi amaçladı. Ancak, özellikle HDP ve demokratik güçlerin direnci sonucunda bu amacına ulaşamazken, ‘Allah’ın lütfu’ olarak gelen avantajları da zaman içerisinde harcadı. Bugün artık rıza gösteren ruh halinin, darbe gecesi Erdoğan’ın çağrısı ile sokağa çıkıp yaralanan kişilerde dahi etkisi yitirdiği görülüyor.
‘Sokağa çağırdılar, Saray’a çağıramıyorlar’
15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı eşgüdümünde hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak etkinliğe 15 Temmuz’da yaralananların davet edilmediği öne sürüldü. Önceki günlerde hakkında soruşturma açılan “15 Temmuz gazisi” Ufuk Yegin, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile AKP Genel Merkezi önündeki duruşumuz Cumhurbaşkanının huzurunda sergilenir diye büyük bir endişe içindeler. Bizi çağırsalardı da gitmezdik. Sokağa çağırdılar ama Saray’a çağıramıyorlar” dedi. Öte yandan bir grup 15 Temmuz gazisi, 15 Temmuz’da, “Ferman sarayınsa, meydan bizimdir” sloganı ile “Şehitler ve şahitler buluşması” düzenleyeceklerini açıkladı. Gaziler, 15 Temmuz, saat 08.30’da, Ankara’daki Karşıyaka Şehitliği’nde buluşacak.
HABER MERKEZİ