Aladağ yurt faciasının 10’uncu duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma öncesinde aileler adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, bu davanın bir eğitim hakkı davası olduğunu ifade etti.
Adana’nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11’i çocuk toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar Cemaati’ne ait yurt yangını davasının 10’uncu duruşması başladı. Aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, “Birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Davada 7’nci duruşmadan itibaren tutuklu sanık bulunmuyor.
‘Yoksulun okuma hakkı yok mu’
Duruşma öncesi faciada çocuklarını kaybeden aileler, Adana Barosu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve çok sayıda kişi duruşmanın görüldüğü Kozan Ticaret Odası önüne yürüyüş düzenledi. Burada açıklama yapan SHD avukatlarından Can Atalay, her açıdan korunan Süleymancılar Cemaati’ne ve siyasilere rağmen ailelerin çocuklarının hesabını sormaya devam ettiklerini dile getirdi. Sanıkların 1 yıl bile tutuklu kalmamasına isyan eden Atalay, “Eğitim cemaatlere mi teslim ediliyor? Yoksul çocuğunun okuma hakkı yok mu?” diye sordu.
‘Kamusal eğitimin yok edilmesinin sonucudur’
Davanın bir eğitim hakkı davası olduğunu belirten Atalay, “Eğitimi Süleymancılara emanet edenler bu vebalin altında ezilecek. Bu dava eğitim hakkı davası. 12 kız çocuğu şahsında bu ülkede okumak isteyen yoksul çocukların davası. Yoksul insanların kız çocuklarını okutmaya çalışma davasıdır” dedi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan Aytekin ise bu davanın takipçisi olduklarını belirterek, kamusal, eşit ve ulaşılabilinir eğitim mücadelesi verdiklerini kaydetti. Aytekin, “Bu kamusal eğitimin yok edilmesinin sonucudur. Yoksul aile çocuklarının tarikat yurtlarına mahkum edilmesidir. Kulpta, Dikili de Karaman’da Aladağ’da son olarak Aydın’ da yaşanan bu dramlar olmaması için mücadelemiz devam edecektir. Aladağ davası memleket davası” şeklinde konuştu. Yapılan açıklamalar ardından kitle duruşma salonuna geçti.
Adalet vurgusu
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar ile Aladağlı aileler ve avukatları katıldı. Geçen duruşmada iddia makamı esas ilişkin mütalaasında yurt müdürü ile yurdun bağlı olduğu derneğin başkanının da aralarında bulunduğu 7 sanığın 2 yıldan 15 yıla kadar, 9 sanığın ise 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması, 2 sanığın ise beraatına karar verilmesini talep etmişti.
Sanık avukatları da iddia makamının esasa ilişkin mütalaasına karşı yazılı savunmalarını heyete sundu. İddia makamı duruşmada geçen duruşmada ifade ettiği mütalaasını yeniledi.
Mütalaaya karşı Aladağ aileleri adalet taleplerini yenileyerek, başta yurt müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ve sorumlulardan şikayetçi olup cezalandırılmalarını istedi.
Duruşma, ailelerin avukatlarından Can Atalay’ın iddia makamının mütalaasına ilişkin savunmasıyla devam ediyor.