‘101 Aksaçlı’ arasında yer alan imzacılar, muhalefete demokrasi ittifakı çağrısı yaparak, ‘Hukuk ve demokrasinden yana olan herkesin bir ilke çerçevesinde işbirliği yapması gerekiyor’ dedi
Aydın, yazar, şair, gazeteci ve sanatçıların da aralarında bulunduğu “101 Aksaçlı”, yayınladıkları bildiriyle ülkenin içerisinde bulunduğu kötü koşullardan kaynaklı herkesin risk altında olduğuna dikkati çekerek, başta gençler olmak üzere toplumun her kesimini demokrasi ittifakında buluşmaya çağırdı. Farklı düşüncelerden deneyimli kişilerin bir araya gelerek hazırladığı ortak metinde, iktidara ve muhalefete ise ayrı ayrı eleştiriler yöneltildi.
İmzacılar arasında yer alan 60 ve 61’inci dönem AKP hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Ertuğrul Günay, deneyimli siyasetçi Yaşar Okuyan ile Anavatan Partisi (ANAP) eski Genel Başkanı ve Ekonomist Dr. Nesrin Nas Mezopotamya Ajansı (MA)’ndan Naci Kaya’ya konuştu.
‘Ortak bir gelecek inşası’
Dr. Nesrin Nas, bildiri metnini değerli kılan ve önemli hale getiren şeyin birbirinden ideolojik ve kimlik olarak çok farklı yerlerde olan insanların gelecek kaygısında ortaklaşmaları olduğunu söyledi. Nas, “Biz sandık ittifakını da aşan bir çağrı yapıyoruz. Çünkü Türkiye’nin sorununun mevcut iktidarın değiştirilmesi ve yeni bir iktidarın seçim yolu ile gelmesi meselesi değil. Türkiye’nin çok acil bir şekilde normalleşme ve ortak zemin oluşturmaya ihtiyacı var. Kimlikleri, inançları ve birtakım ideolojik ayrılıkları aşan, bizi sevinçlerimizde ve acılarımızda ortaklaştıran ve ortak bir gelecek inşa etmemizi sağlayacak yeni bir hikaye etrafında buluşmamızı sağlayacak demokrasi zeminine ihtiyaç var. O nedenle biz burada demokrasi ittifakı çağrısının altını özellikle çiziyoruz. Seçim ittifakını önceleyen ama Türkiye’nin demokrasisini kurum ve kurallarıyla yeni baştan oluşturma çağrısıdır” dedi.
‘Muhalefete çağrı’
Türkiye siyasal tarihinde birçok partinin çalışmalarında yer alan Yaşar Okuyan ise, Cumhuriyet ve demokrasinin tehlikede olduğu bir sürecin yaşandığını vurguladı. Okuyan, “Tehlikede olmayan bir kurumumuz yok. Ekonomi dibe vurmuş. İktidar tek adam rejimiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bir garabet sistemi içerisinde. Ayasofya gelişmelerinden sonra hilafet çağrıları yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Atatürk’e lanet okuyor” şeklinde konuştu. Aksaçlılar olarak hazırladıkları metinle iktidarı uyarma gereği hissettiklerine değinen Okuyan, “Geçmişte çok farklı düşüncede olan insanlar olarak Türkiye’nin gidişatından rahatsızlığımızı ortaya koyduk ve muhalefete de bir çağrıda bulunduk. Bu iktidar 18 yıldır iktidarda duruyorsa bütün muhalefetin burada ‘neyi eksik yapıyoruz’ diye ciddi bir şekilde düşünmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.
Yenilenen İstanbul Seçimi
31 Mart yerel seçimleri ve yenilenen İstanbul seçimlerinin bir gerçekliği ortaya çıkardığını ifade eden Okuyan, şunları söyledi: “Halk bu seçimlerde ‘demokrasi gittikten sonra elimizde bir şey kalmıyor’ düşüncesiyle ciddi bir itiraz yükselmişti. Bu itirazı dikkate alarak bir çağrıyı hazırladık.”
Ya diktatörlük ya demokrasi
Ertuğrul Günay ise, “Türkiye artık totaliter bir rejime eğilmeye başladı. Türkiye diktatörlük ve demokrasi arasında bir tercih yapacak” diyen Günay, “Bu totaliter rejim karşısında demokrasi ve hukuk devletine sahip çıkan her görüş, kurum ve partinin bir araya gelmesi elzemdir. Önce hukuk devleti zemini kurmak için işbirliği yapılması gerekiyor. O yüzden diktatörlük ve demokrasi, hukuk veya buyruk arasındaki tercihten hukuk ve demokrasiden yana olan herkesin eteğindeki taşı döküp bir ilke çerçevesinde işbirliği yapması gerekiyor. Bu çok temel bir ihtiyaç” diye seslendi.
İSTANBUL