AKP döneminde Kürtçe yasakları bitmedi. Mahkeme, kaymakamlık, valilik yoluyla Kürtçe her alanda birçok engele takıldı
21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında başta Kürt dili olmak üzere farklı dil ve kimliklere yönelik asimilasyon, baskı ve yasaklama politikaları tepkilere neden olurken, siyasilerin farklı dillere karşı “ikili” politikası da dikkat çekiyor. Özellikle Kürt diline yönelik AKP iktidarının bir yandan yasaklamaları devam ederken, 31 Mart seçimleri öncesi Kürt seçmenin oylarını alabilmek için AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un “Diyarbakırlılar Buluşmasında” Kürtçe selamla yapması bu “ikili” politikalara en somut örnek oldu. Kurum’un Kürtçe selamlama yaptığı günün ertesi 16 Şubat’ta Şano Ar’ın “Qral û Travis” isimli Kürtçe tiyatro oyunu yasaklandı. AKP’nin bu politikası, sanal medya kullanıcıları tarafından “ikiyüzlülük” olarak tanımlandı.
Son bir ayda Kürtçeye yönelik yasak ve engellemeler şu şekilde;
- Şano Ar’ın ‘Qral û Travis’ oyunu 11 Şubat’ta Dîlok’ta, 17 Şubat’ta Agirî’de engellendi. Oyun son olarak İstanbul Şişli’de kaymakamlık kararıyla gerekçe gösterilmeden engellendi.
- Wan kayyımı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP), ‘Dem dema zimanê Kurdî ye’ yazılı afişlerinin bilboardlara asılmasını engelledi.
- Kürtçe yayın yapan Xwebûn Gazetesi’nin internet sitesine Erzurum 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. Engele dair gerekçe sunulmadı.
- JINNEWS’in Kürtçe ‘@JinnewsKurmanci’ hesabına Türkiye’de erişim engeli getirildi.
- 17 Ocak’ta bir yurttaş Wan’dan İstanbul’a gelen 80 yaşındaki annesi S.Ç.’nin Türkçe bilmediği için İstanbul Havalimanı’nda saatlerce bekletildiğini belirtti.
- Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, DEM Parti’nin büro açılışlarında çalan “Le Amedê ” ve “Berxwedan Jiyane” şarkılarının yasak olduğu yönünde anons yaptı.
HABER MERKEZİ