AKP’nin Meclis’e sunduğu ‘torba teklifi’ işsizliği düşürmek için esnek çalışmanın kapsamını genişletirken istisnai olması gereken ‘belirli süreli sözleşmeler’ ile ‘kısmi çalışmaya’ kapıyı sonuna kadar açtı
AKP’nin Meclis’e sunduğu, tam adı “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” olan “torba teklif” ile işsizliği düşürmek için esnek çalışmanın kapsamını genişletirken istisnai olması gereken “belirli süreli sözleşmeler” ile “kısmi çalışmaya” kapıyı sonuna kadar açtı. Bu sözleşmeler nedeniyle işçinin kıdem tazminatı alabilmesi zorlaşacak. Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, öneriyle yurtdışındaki para, altın ve döviz gibi kaynağı Türkiye’ye getirenler ile yurtiçindeki işletme kayıtlarında yer almayan para, altın ve dövizi kayda geçirenler hakkında hiçbir vergi incelemesi yapılmayacak.
Kıdem gaspı da var
Yer ala diğer maddeler ise, Cumhurbaşkanına ücretsiz izin uygulaması ile işten çıkarma yasağı süresini 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisi daha önce verilmişti ama bu teklif ile uzatılabilecek bu süre içinde yurttaşlar sefalet ücretine mahküm edilmeye devam edecek. Kısa çalışmadan vazgeçen işverenlere sağlanan normalleşme desteğinde de süre 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecekken, kısmi zamanlı çalışmayı kabul edenlere gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getirilecek. Ancak bu istisnadan yararlanılabilmesi için kısmi zamanlı çalışanın çalışmadığı gün sayısı kadar kısmi zamanlı yeni bir çalışanın istihdam edilmesi ve 6 ay çalıştırılması gerekecek. Cumhurbaşkanı, destek süresini 4 yıla kadar uzatabilecek.
Bir diğer madde ise emekçilerin kıdem tazminatının gasp edilmesi anlamına gelen, “25 yaşını doldurmayan veya 50 ve üzeri yaşta olan işçilerle hiçbir koşul olmadan “belirli süreli iş sözleşmesi” imzalanabilecek” olması. Yine torba ile, İşveren, 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında işten ayrılanlar ile hizmetleri SGK’ye bildirilmeksizin (sigortasız) çalıştırılanları işe alırsa günlük 44.15 lira destek verilecek. Eğer işveren, işçiyi işe alıp ücretsiz izne çıkarırsa işçiye günlük 39.24 lira nakdi ücret desteği sağlanacak. İşveren tarafından işe alınmayanlara ise hane başına günlük 34.34 lira destek verilecek. Düzenleme ile işçiyi SGK’ye bildirmeksizin yani sigortasız çalıştıranlara bir anlamda “af”, bir de üstüne destek verilmiş olacak. Ve son olarak Cumhurbaşkanına yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranını 5 puana kadar indirme ve yeniden kanuni seviyeye getirme yetkisi verilecek.
EKONOMİ SERVİSİ