HDK Emek Meclisi’nin düzenlediği ‘Emek Kurultayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, emek örgütlülüğünün büyütülmesi ve meclisin genişletilmesi kararı alındı ve ulus devlet yapılarının krizi büyüttüğü belirtildi
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi, 11 Kasım’da düzenlediği “Emek Kurultayı”nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, 140’dan fazla katılımcının olduğu kurultayda; emeğin durumu, örgütlenme deneyimleri, yerellerde emek kurultayı için yapılan çalışmalar ve örgütlenme modellerinin tartışıldığı belirtildi. Bildirgede, “Kapitalizmin krizinin aynı zamanda ulus-devletin krizi ile pekiştiği bir dönemde, yönetememe krizi sistemin daha da otoriterleşmesine neden olurken, sistem kendini sürdürebilmenin koşulu olarak savaşı ve çatışmayı derinleştirmeyi temel bir politika olarak önüne koymuştur. Bu sistemle yaşamayı kabul etmeyen halklar, emekçiler, kadınlar mücadele kararlığını ifade ederken, birçok alanda irili ufaklı direnişler gerçekleşmektedir” denildi.
Emek Meclisleri örgütlenmeli
Kurultay’da öne çıkan başlıklara yer verilen sonuç bildirgesinde, bir sonraki dönem konusunda öne çıkan başlıklara yer verildi. Kurultayda, “Emek hareketinin bugüne kadar yürüttüğü mücadele yapıları olan sendikalar, dernekler, partileri ötelemeden ve onları kapsayacak tarzda ve emek hareketinin farklı dinamiklerini de buluşturacak emek meclislerini örgütlemek”, “Öne çıkan direnişler ve taşeron işçilerin örgütlenmeleri gibi farklı mücadele formlarıyla ilişkilenmek”, “Hegemonik ve bürokratik sendikalara (Türk Metal vb.) rağmen yaşanan direniş ve hareketlerle (metal fırtına, havalimanı işçileri vb.) buluşmak”, “Farklı emek kategorilerinin kendi deneyimlerini yaşayabildiği ortak bir örgütlemeyi geliştirmek”, “Geçici/güvencesiz işçilik sistemine ve işsizlik fonu talanına karşı mücadele yürütmek”, “Emek sorunu ve Kürt sonunun ortaklığını esas almak”, “Emek ve ekoloji mücadelesinin iç içeliği ile hareket etmek”, “Sistemin ideolojik hegemonyasına karşı ideolojik mücadeleyi sürekli kılmak” gibi başlıklar yer aldı.
İSTANBUL