‘Terörle iltisaklı’ bahanesiyle hekimlerin çalışmasını engelleyen ve komisyondan geçen 5. madde iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden görüşülecek. HDK Eşsözcüsü Koçyiğit, ‘Bu madde faşizmdir’ dedi
Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yasa tasarısı çıkarılmasını isteyen hekimlere, 30 Ekim’de AKP’li vekiller tam tersi bir yasa tasarısıyla yanıt verdi. AKP’nin sağlıkta şiddeti önleme iddiasıyla Meclis’e getirdiği “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 5. maddesi tartışmalarla komisyondan geçti. Ancak gelen tepkilerin ardından, 5. maddenin oylanma şekli Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yeniden komisyonda görüşülecek. Türk Tabipleri Birliği (TTB), tasarıyı “Türkiye tarihinin sağlık alanındaki en ağır, en acımasız, hukuk tanımayan yasaları” olarak tanımlarken, sağlık emekçileri de tasarıya karşı birçok kentte sokağa çıkmış durumda. Bu maddenin hekimlerin mesleğinin elinden alınması olarak değerlendiren sağlık emekçileri, iktidarın “şiddeti önleme” tasarısının şiddeti artıracağını, amacın hekimliği, TTB ve diğer hekimlik örgütlerini tasfiye etmek olduğunu kaydediyor.
İtiraz edenlere söz yok
Muhalefetin itiraz ettiği tasarı maddesine ilişkin görüşme sırasında tartışmalar yaşandı. Komisyon üyelerinin maddeye ilişkin değerlendirme yapılmasına izin verilmeden oylamaya geçildi. Bunun üzerine muhalefet, masalara vurup ses çıkararak durumu protesto etti. Yaşananların Anayasa’ya aykırı olduğu yönünde itiraz eden CHP, HDP, İYİ Parti, SP ve TİP, yaşananları “korsan oylama” olarak niteledi. Oylamanın meşruiyetinin olmadığını dile getiren muhalifler, oylama şeklini tutanak altına alarak, Meclis Başkanlığı’na itirazda bulunacaklar. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kendisine söz verilmeden oylamaya geçildiğini belirterek, “Sağlık Komisyonu üyesiyim. 5. madde üzerine söz istedim. 11 saat beklettiler. Bana, bekleyen komisyon üyeleri ve milletvekillerine söz vermediler. Komisyon Başkanı AKP Grup Başkanları’nın talimatıyla oylamaya geçti. Faşizme karşı direnmek haktır” dedi. Tasarıya ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Elif Çetiner’e değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü olan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yasa ile hekimlerin açlığa mahkum edileceğini belirtti. Koçyiğit, “KHK ile ihraç edilen hekimler en azından özel hastanelerde çalışabiliyordu. Fakat yeni düzenleme ile bu imkan da ellerinden alınacak. SGK ile anlaşma yapmayan hastane neredeyse yok. Yani hekimleri açlığa mahkum etmek istiyorsunuz. 600 günlük yapılması gereken mecburi görevi de atamasını yapmayarak SGK’ye bağlı olmayan özellerde de çalışmasının önüne set çekilmiş oluyor” diye konuştu.
AKP’li olmayanlara men
Yine güvenlik soruşturmaları ile ilgili yayınlanan son KHK ile, yürütülecek soruşturmaların herhangi bir niteliğinin kalmadığını dile getiren Koçyiğit, yasa tasarısında yer alan ‘Terör örgütleri ile herhangi bir irtibat ve iltisakta olanlar’ ifadesi üzerinde durdu. Koçyiğit, “Yani ‘irtibat içinde olmak’ farklı bir şey, ‘iltisak içinde olmak’ farklı bir şey. İrtibat dediğimiz şey, direkt ilişkisinin olduğunu gösterir. Fakat iltisak muğlak bir kavram. Hiçbir hukuki ve yasal bir karşılığı yok, kişiye göre değişebilen bir kavram” dedi. Yasa teklifinin aslında AKP’li olmayanların tamamının kamudan men etmek anlamına geldiğini söyleyen Koçyiğit, “Bu, siz 6 yıl tıp fakültesi okuyacaksınız, sonrasında çalışıp çalışmayacağınızı bilmeyeceksiniz. Bu kadar nitelikli emek gücü nereye gidecek. Tam anlamı ile ‘sizi açlığa mahkum ediyoruz’ demek istiyorlar. Bu asla kabul edilir değil” diye belirtti. HDP olarak hekimlerin tasarıya karşı verdikleri mücadelenin yanında olduklarının altını çizen Koçyiğit, “Bir mesleğin mensupları ağır ağır ölüme mahkum ediliyor. Bunun adı da faşizmdir, zulümdür. Sokağın sesi büyütülürse Meclis’teki gücümüz artacaktır” dedi. Öte yandan Meclis’te basın toplantısı düzenleyen HDP’li vekil Semra Güzel, “Yaşatmaya ant içmiş hekimler olarak ölümü dayatan ve hiçbir meşruiyeti olmayan bu tasarıyı kabul etmiyoruz. Ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
5. madde ne içeriyor?
5. madde güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde çalışmasını engelliyor. 5. Maddenin ayrıntıları ise şöyle: ‘Terör örgütlerine’ veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar, sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabilecek. Düzenledikleri raporlar yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınamayacak.
HABER MERKEZİ