Sayıştay’ın AKP’li Tatvan Belediyesi raporuna göre, hazineye ait taşınmazlar kiraya verilirken, VEDAŞ’a da ihale yapılmadan iş verilmiş
Sayıştay’ın 2022 belediyeler raporlarında AKP’li Tatvan Belediyesi’ne yönelik 34 maddede usulsüzlük tespit edildi. Belediyenin en çarpıcı usulsüzlükleri arasında; elektrik alımında ihale açmaması, borç stokunun borçlanma sınırının üzerinde olması, temel ihale usulleri ile yapılması gereken işlerin pazarlık usulü ile yapılması gibi maddeler yer alıyor.
24 taşınmaz kayıt dışı
Tûx’a dair raporda Sayıştay arsa satışlarının hatalı muhasebeleştirilmesinden dolayı değer toplamı 124.329,15 TL olan 15 adet arsanın 2022 yılında peşin olarak 4.769.000,00 TL’ye satıldığını ifade ediyor. Bununla birlikte de mali tablolarda eksik gözlemlediğini aktarıyor. Sayıştay buradaki hatanın hesaplama hatası olduğunu belirtse de belediyeye tahsis edilen 24 taşınmazın da muhasebe kaydının bulunmadığını ve dolayısıyla bunların da mali tabloda yer alamadığını ifade ediyor. Yine taşınmazlara ilişkin olarak yapılan incelemede, tapuya kayıtlı taşınmazların envantere alınma, değerleme çalışmalarının yapılması ve cins tashihlerinin yapılmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmadığı tespit edildiğini kaydeden Sayıştay, ayrıca taşınmaz icmal cetvellerinin hazırlanmasına esas olan yönetmelik ekinde belirtilen formların da gerçeği yansıtmadığını da not düşüyor.
Tûx Belediyesi’nin hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda ise borç stokunun yasal limitin 124.075.058,74 TL üzerinde olduğuna da raporda yer veriyor.
VEDAŞ’a İhalesiz hizmet
Sayıştay ayrıca mevzuata göre serbest tüketici durumundaki belediyelerin elektrik enerjisi alımında ihale yapması gerekliliğine rağmen Tatvan Belediyesi’nin bu hizmeti ihalesiz olarak bir şirketten karşıladığına dair bilgiyi de kaydediyor. 2022 yılında EPDK tarafından serbest tüketici sayılmak için belirlenen 1.100 kWh’lık limitin çok üzerinde elektrik sarfiyatı olmasına karşın Tatvan Belediyesi’nin 4734 sayılı Kanun’da belirlenen ihale usullerinden biri ile alım yapılmak yerine bölgede görevli tedarikçiden (VEDAŞ) doğrudan alım yapıldığı tespit ediliyor.
Belediye bu alımı VEDAŞ’ın bölgede tek tedarikçi olduğu için ve bu nedenle ihaleye çıkılamadığını ifade etse de Sayıştay bölgede hem başka tedarikçiler olduğunu kaydediyor hem de EPDK’dan lisans alarak ülke genelinde ilgili görevli tedarikçiler dışında elektrik ihtiyacını karşılayabilecek yüzlerce firma bulunduğunun da altını çiziyor.
Hazineye ait taşınmazlar kiralanmış
Sayıştay, Mülkiyeti Hazineye ait Sahil Yolu 2. Etap ve 3. Etap sınırları içerisindeki 12 adet ticari ünite 10 yıllığına kiralanmış. Sayıştay raporda bu kiralamaya dair şu bilgilere yer veriyor: “Kiralama işlerine ait dosyaların incelenmesi sonucunda, kiralamaların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 37’nci maddesine istinaden kapalı teklif usulü ile 2018 yılında 10 yıl süre ile yapıldığı ve kira bitim sürelerinin 2028 yılının muhtelif aylarına isabet ettiği tespit edilmiştir.
Ayrıca 10 adet ünitenin bazılarının 2018 yılından sonra kullanıcıları tarafından idare onayı ile başkalarına devredildiği ve 2022 yılında toplam yıllık kira gelirlerinin 153.493 TL olduğu görülmüştür.
Yukarıdaki meri mevzuat birlikte değerlendirildiğinde, taşınmaz ve üzerindeki ticari ünitelerin ön tahsislerinin 26.08.2016 tarihinde yapıldığı ve ön tahsis süre bitiminin 26.08.2018 olduğu açıktır. Ancak Belediye Meclisi kesin tahsis yapılmaksızın 03.01.2018 tarihli ve 5 sayılı Kararı ile üniteleri 10 yıllığına kiraya verilmesi kararı almıştır. Kesin tahsis işlemi yapılmadığından Belediyeye tahsis süresi esas olarak daha belirli değildir, tasarruf yetkisinin sınırı tespit edilmeden Meclisin bu yönde karar almasında mevzuata uyarlılık bulunmadığı değerlendirilmektedir.”
Süresiz kiralamalar
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kiralarda sözleşme süresi” başlıklı 64’üncü maddesinde; “Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi, on yıldan çok olamaz” hükmü geçmesine rağmen özellikle ulaşım ihalesinde de çeşitlik usulsüzlükler yapılmış. Tatvan Belediyesi sonuncusu 2003 yılında olmak üzere muhtelif tarihlerde ihale komisyonu kararıyla kiralanmış, toplam 48 adet minibüs hattının, bazılarının süre belirtilmeksizin ruhsat verilerek bazıların ise süresiz olarak çalışma izni adı altında üçüncü kişilere kiralamış. Ayrıca yine raporda minibüs hatlarının bakanlık kararı olmadan 49 yıllığına ihale edildiği de bilgiler arasında yer alıyor.
Kaynak: ANF