AKP’li Muş Belediye Başkanı Asya, en büyük projeleri olan katı atık toplama tesisinde hem enerji üretimi hem de düzenli depolama alanı oluşturmak üzere çalışma başlattıklarını söyledi
Muş’ta “Katı Atık Belediyeler Birliği” meclis toplantısı Muş Belediye Başkanı Feyat Asya başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Meclisi salonundaki toplantıda konuşan Asya, en büyük projeleri olan katı atık toplama tesisinde hem enerji üretimi hem de düzenli depolama alanı oluşturmak üzere çalışma başlattıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüşerek arsanın 100 dönüm ittifak hakkını aldıklarını belirten Asya, “Tesisimizde düzenli depolama ile enerji üretimi için son aşamaya geldik. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşmemizden sonra ittifak hakkı sağlanmış oldu. Firma gerekli kurulumlarını tamamladıktan sonra hayal ettiğimiz elektrik üretimi yapılacaktır” diye belirtti.
Şirket ortağı valinin akrabası
Muş’un AKP’li belediyesi, hizmet adı altında yaşamı zehirleyecek olan yakma tesisini İngiliz ortaklı Enviro Yeşil Enerji Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi’ne ihale etti. ‘Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’ yap işlet devret modeli ile kuruluyor. Tesisin etap etap hizmet vermesi planlanıyor. Tesisin 22 yıllık işletme sonrası Muş Katı Atık Belediyeler Birliği’ne devri sağlanacağı yapılan sözleşmede yer alıyor. 22 yıl boyunca her türden atığın yakılacağı tesisin bu uzun süreyi doldurması her bakımdan imkânsız. En başta dünyayı saran küresel ısınma nedeniyle tesisin üretimini bu kadar yıl sürdürmesi beklenmiyor. Bu nedenle tesisin yapılmak istenmesinin arka planı şirket ortaklığında gizli. Geçtiğimiz yıl temel atma töreninde konuşan Vali İlker Gündüzöz, kendisinin aşiret reisi olduğunu ve İngilizlerin işleteceği tesise ortak olan Melik Emre ile aynı aşiretten olduklarını belirtmesi dikkat çekiciydi.
Atıkları yakmak cinayettir
Atık yakma sonucu atıklar, çok daha zararlı başka bileşenlere dönüşerek çevreye dağılırlar. Başlangıçta katı ya da akışkan durumundaki atık, yakıldığında karbondioksit ile birlikte birçok kirletici ve ağır metalin gaz halinde çevreye yayılmasına neden olur. Yanma sonucu oluşan kül ile birlikte, ne kadar önlem alınsa da bacadan çıkışına engel olunamayan gazlar çevreye yayılarak toprağa, suya, besinlere oradan da hayvan ve insan bedenine girer. Bu toksik maddeler ve ağır metaller bedene bir kez girdi mi, yıllar boyunca bedenden dışarı atılamazlar. Bu nedenle bu zehirli maddeler “KOK-Kalıcı Organik Kirletici” olarak adlandırılmaktadırlar.
Tüm canlı yaşam zehirlenecek
Atık yakma tesislerinin bacalarından ve yakma sonucu oluşan küllerden çevreye yayılan KOK’lar, bugüne kadar belirlenen en tehlikeli kimyasal zehirlerdir. Dioksin, furan, klor, DDT ve PCB’ler bilinen başlıca KOK’lar arasında yer alır. KOK, yakma tesislerinin baca gazlarında ve küllerinde bulunur. Hava akımları yoluyla yüzlerce kilometre yayılabilirler. KOK’ların yarattığı başlıca hastalıklar içinde, hormonal bozukluklar (guatr, tiroid, kemik erimesi, tüylenme, şeker hastalığı), bağışıklık sistemi bozuklukları (bedenin hastalıklara açık duruma gelmesi), üreme bozuklukları (cenin bozuklukları, genetik bozukluklar) sayılmaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ