Mardin’de AKP’li Yeşilli Belediyesi, iki mahallede ilan edilen ‘riskli alan’ kararının Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine bu kez bölgeyi ‘rezerv alanı’ ilan etti
Mardin’in Yeşilli ilçesinde “riskli alan” ilan edilen Gül ve Tepebaşı mahallelerinde, AKP’li belediye ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmek istenen “Kentsel Dönüşüm” Danıştay tarafından kanuna aykırı bulmasına rağmen sürdürülmek isteniyor.
Danıştay iptal etti
İlçenin tarihi dokuya sahip Gül ve Tepebaşı mahalleleri, deprem bölgesinde olmamasına rağmen 2016 yılı Eylül ayında Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edildi. Bir süre sonra AKP’li Yeşilli Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından “Kentsel Dönüşüm” kararı verildi. 2020 yılının başında belediye, mahalle sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen polis zoruyla boşaltılan evleri yıkmaya başladı. Mahalle sakinlerinin “riskli alan” kararına karşı açtıkları dava devam ederken, evlerin yıkımı sürdürüldü. Mahalleliler Danıştay kararının beklerken, 5 Şubat gecesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla iki mahalle için “riskli alan” olduğu iddiasıyla “Acele kamulaştırma” kararı alınarak, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak “Acele kamulaştırma” kararının üzerinden bir hafta geçmeden Danıştay, her iki mahalle için Bakanlar Kurulu tarafından verilen “riskli alan” kararını kanuna aykırı bularak kaldırdı.
Rezerv alanı ilan edildi
Mahalle sakinleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi dayanağının kalmaması nedeniyle “Acele kamulaştırma” kararını da Danıştay’a taşıdı. Karar henüz açıklanmadan bu kez AKP’li Yeşilli Belediyesi’nin, Meclis kararıyla iki mahalleyi kanuna aykırı şekilde “Rezerv alanı” ilan ettiği ortaya çıktı. “Projenin bir an önce yapım aşamasına geçilmesi büyük önem arz ettiği” gerekçesiyle, “kamulaştırma” işlemine başlanması kararı alan Belediye Meclisi kararında ayrıca “kamulaştırma” işleminin “zaruri ihtiyaç” ve kamu yararı” olduğu iddiasına yer verildi.
TMMOB: Rant için kanunsuzluk
Alınan kararların rant amaçlı olduğunu belirten Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Berivan Güneş, sürdürülen durumun kanunsuz olduğunu söyledi. Yeşilli’de iki mahallede yaşanan sürecin, belediye tarafından başvurulabilecek hukuksuzluklar açısından örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Güneş, “Bir yerin rezerv alanı ilan edilebilmesi için bu alanın hangi riskli alanlar için rezerv yapı alanı ilan edildiğinin açıkça ortaya konması gerekiyor. Ancak Yeşilli’de olan duruma baktığımızda; rezerv alanı ilan edilen bölge daha önce riskli alan ilan ediliyor. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle riskli alan olduğu iddiası sonucu ‘acele kamulaştırma’ya alınıyor. Ardından Danıştay riskli alan kararını iptal edince de bu alan idare tarafından ilgili bakanlığa başvurularak, rezerv alanına dönüştürülmek isteniyor. Ortada bir riskli alan yok. Rezerv alanı neden ya da kim için ilan ediliyor. Ortada rezerv alanı ilan edilmesini gerektiren somut hiçbir şey yok. Dolayısıyla alınan bu kararda kanuna açıkça aykırı bir karar” diye belirtti.
Karara itiraz edilecek
Belediyenin amacının halkın mağduriyetini gidermek olmadığını dile getiren Güneş, “Halkın zorla yıkılan evlerinin ardından arsalarının da kamu gücüyle almayı amaçladıklarını görüyoruz. Hak sahiplerinin itiraz etmesi durumunda bu karar iptal edilecektir. Biz de kararın iptali için hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda gerekli itirazları yapacağız” dedi.
MA / Ahmet Kanbal