Urfa Belediyesi, yol genişletme çalışmasında kamulaştırmak istediği 65 eve 5 yıl önce biçtiği değeri teklif etti. Teklifi kabul etmeyen mahalle sakinleri, emlak sektöründe yaşanan artışa dikkat çekerek, verilen para ile bodrum dahi alamayacaklarını söyledi
Urfa Büyükşehir Belediyesi, Haliliye ilçesi Süleymaniye Mahallesi’nde Salih Özcan Bulvarı ile İpekyol Mahallesi’ni birleştiren bağlantı yolunu genişletme çalışması kapsamında 65 evi değerinin altında kamulaştırmaya çalışıyor. Karakoyun deresi kenarında bulunan evler için biçilen değer nedeniyle bugüne kadar sadece 10 evin belediye ile anlaşmaya vardığı öğrenildi. Anlaşmaya varan evler yıkılırken, çok sayıda kişi artan emlak fiyatlarına karşılık belediyenin sunmuş olduğu değerin çok az olduğunu ifade ediyor. 2017 yılında söz konusu projenin ilk etabı tamamlanmış ve Süleymaniye ile Akabe mahallerini birbirinden ayıran Karakoyun Deresi kenarında 71 yapı yıkılmak suretiyle kamulaştırılmıştı. Aradan geçen 5 yılda devam ettirilen projede evlere biçilen değerde değişim yaşanmadı. Belediye 65 haneye 5 yıl önce biçilen değeri kabul etmeyi dayatıyor.
5 yıl önceki değer
Projenin 2017 yılında Urfa Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi tarafından başlatıldığını belirten mahalle sakinlerinden Ahmet Şakiroğlu, o dönem proje için 70 milyon TL bütçe ayrıldığını kaydetti. Projenin birinci aşamasının tamamlanması ile durdurulduğunu belirten Şakiroğlu, “Ancak daha sonra proje durduruldu ve ayrılan paraya ne oldu bilemiyoruz. Şimdi 2022 yılındayız proje yeniden devam ettiriliyor. 2017 yılında evlere biçilen rayiç bedeli ile bir yurttaş herhangi bir yerde bir arsa alıp 3 katlı bina dikebiliyordu. O dönem verilen para ile bir bina dikilirken şu an verdikleri teklif ile bir bodrum katı dahi alınmaz. Aradan 5 yıl geçti, 5 yıl önce verdikleri teklifi yine sunuyorlar. Benim 125 metrekare tapulu iki katlı evime 250 bin TL rayiş bedeli biçildi. 250 bin TL neye göre belirlendi?” diye sordu.
‘Rant dönüyor’
“Kamulaştırmak demek bir kişiye hakkını vermek demektir” diyen Şakiroğlu, proje ile rant devşirildiğini iddia etti. Emlak sektöründe son 5 yılda yaşanan değişime değinen Şakiroğlu, “Bu mahallede ciddi bir rant dönüyor. Ya daha önce yaptıkları projenin tamamlanmamasından kaynaklı ortaya çıkan açığı kapatmaya çalışıyorlar, ya da gelen parayı birileri cebe indiriyor. Bu kadar mazlum fakir bir halkı kimsenin mağdur etmeye hakkı yok. Bugün Urfa’nın en ücra köşesinde 120 metre bir arsayı 300 binden daha az bir ücrete alamazsınız. 2017 yılında ev yapımı için demir ve çimento ücreti çok azken şu an katlanmış durumda. Bir ton demir 17 bin TL olmuş, bir torba çimento 90 TL’ye dayanmış. Bugün verilen rayiç ile bir kişi evini verse bir arsa dahi alamaz. Bunu herkes biliyor. Biz bunu yetkililere bildirdik, CİMER’e yazdık” diye konuştu.
Direnecekler
Konuyla ilgili Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Urfa Valisi Salih Ayhan ile görüştüğünü dile getiren Şakiroğlu, “Şu ana kadar bir netice alamadık. Şu an yapılan çalışma 2’nci etap 65 hane mağdur olacak” dedi. Mahallede bazı ailelerin anlaşmaya zorlandıklarının altını çizen Şakiroğlu, devamında şunları söyledi: “Fakir kesim araştırma yapmıyorlar. Bazıları anlaştı evlerini verdiler, ancak gidip başka yerde ev alamadılar ve kiraya girdiler. Bazı ailelerin evleri rutubet ve satsalar zaten pek bir para etmez onlar verdi. Ancak bizim evimiz gecekondu değil. Kamulaştırsınlar, ancak hakkımız adil bir şekilde verilsin. Anlaşma sağlanmazsa bize mahkemenin kapısını gösteriyorlar. Bize gidin ‘ne haliniz varsa görün’ diyorlar. Belediye başkanı buna bir dur demeli. Bundan sonra süreç mahkeme sürecidir. Kaba kuvvete başvursalar vali izin vermemeli. Burada mazlum bir halk var.”
Mahallede konu ile ilgili görüşmek istediğimiz bazı aileler, anlaşma sağlamak için belediye ile görüşmelerinin devam ettiğini, görüşmelere zarar gelmemesi adına açıklama yapmayacaklarını belirtti. Yurttaşlar, belediyenin rayiç bedelini yükseltmemesi durumunda teklifi kabul etmeyeceklerini ve mağdur olmamaları için direneceklerini söyledi.
MA / Emrullah Acar