AKP-MHP iktidarının politikaları nedeniyle ekonomik kriz derinleşirken, yurttaşın alım gücü de her gün azalıyor. Merkez Bankası verilerine göre mart ayı itibariyle kredi harcamaları yüzde 131 arttı. Ramazan sofraları ise bomboş
Koronavirüs salgınından sonra AKP-MHP iktidarının politikaları nedeniyle ekonomik kriz derinleşmeye devam ediyor. Gıda, ulaşım, giysi, sağlık, konut, elektrik, doğalgaza gelen fahiş orandaki zamlar nedeniyle yurttaşın alım gücü giderek düşüyor. İktidar ekonomik krizi ve yurttaşların sorununu görmezden geliyor.
Kredi harcamaları arttı
Merkez Bankası verilerine göre 17 Mart haftası itibariyle kredi ve banka kartı ile yapılan harcamalar geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 131 arttı ve 114 milyar 443 milyon 806 liraya yükseldi. Geçen yıla göre en yüksek artış ise yüzde 165,6 ile yemekte gerçekleşti. 17 Mart haftasında 10 Mart haftasına göre en fazla haftalık artış konaklama kategorisinde oldu. Yemek için kartlı harcamaya 17 Mart’ta 10 Mart’a göre yüzde 4 daha fazla ödenirken havayollarına yapılan ödemelerde ise haftalık artış yüzde 6,87 oldu.
Giyimde yüzde 158’l artış
17 Mart haftasında akaryakıt için kartlı harcamalar geçen yıla göre yüzde 86 arttı ve 6,4 milyar liraya yükseldi. Çeşitli gıdalar için yapılan kartlı harcamalarda yüzde 136,8’lik artış gözlendi. Kartlarla çeşitli gıdalar için 8,3 milyar liralık harcama yapıldı 17 Mart haftasında.
Giyim ve aksesuarda ise yüzde 158,7’lik artış dikkat çekti. Giyim ve aksesuara 8,2 milyar lira ödenirken havayollarına geçen yıla göre harcama miktarında artış yüzde 22,96’da kaldı. Konaklama için yüzde 93,1, içkili yerler için yüzde 128,27, market ve AVM alışverişleri için ise yüzde 121,97 daha fazla kartlı harcama yapıldı. Mobilya alışverişleri için kartlı harcama yüzde 126,3 artarak 3.3 milyara çıkarken internet üzerinden yapılan kartlı harcamalar ise yüzde 140 artarak 33 milyar liraya yükseldi.
Ramazan sofraları bomboş…
Gıdadaki yüksek artışlar ramazan sofralarına da yansıdı. Alım gücü her geçen gün düşen yurttaşlar, Ramazanda da iftara boş sofralarla giriyor. Öte yandan restoran ve lokanta sahipleri ise iftar saatlerinde dükkanlarının boş olduğunu bunun artan maliyetlerden kaynaklandığını söylüyor. Bazı restoran sahipleri ise, iftar menülerindeki fiyatları özellikle düşük tutarak, müşteri çekmeye çalıştıklarını ifade etti.
‘Evde yemek yemeyi tercih ediyorlar’
Beyoğlu’nda restoran sahibi Orhan Boğdaycı, insanların alım gücünün giderek düştüğünü belirterek, “Bir etin kilosu 250-300 TL olmuş ve insanlar burada yemek yemekte zorlanıyor. Bu yüzden insanlar genelde evde yemek yemeyi tercih ediyorlar” dedi.
Yoksulluk teklifi kabul edildi
En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5 bin 500 TL olan emekli alt sınır aylığı tutarının yüzde 36,36 artışla 7 bin 500 TL’ye tamamlanacağını duyurmuştu.
Bakanlık, 7 bin 500 liraya tamamlanan en düşük emekli aylığının nisandan itibaren dosya bazında geçerli olacağını ve düzenlemeden 8,8 milyon emeklinin yararlanacağını bildirmiş; bayram ikramiyelerinin de 2 bin liraya yükseltildi söyleyerek, düzenlemeden EYT kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklinin yararlanacağını duyurmuştu.
EKONOMİ SERVİSİ