AKP-MHP imzasıyla getirilen önerge, muhalefetin tepkisi nedeniyle revize edilerek kabul edildi
Meclis Genel Kurulu’nda grubu bulunan partilerin önergelerinin görüşülmesi ardından kanun teklifi görüşmelerine devam edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümünün görüşmelerine geçildi.
AKP ve MHP tarafından 11’inci madde üzerine verilen önerge revize edildi. Önerge imzacılarından AKP’li Mustafa Elitaş, söz aldı. Elitaş, “Geçen hafta 11’inci maddeyle ilgili verdiğimiz önergeden uygulama yönünden bazı problemlerin olacağı anlaşıldığından dolayı bir redaksiyon ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Eğer uygun görürseniz imza sahipleri olarak geçen haftaki verdiğimiz önergeyi biraz önce Başkanlığınıza arz ettiğimiz önergeyle değiştirilerek yeniden oylanmasının dikkate alınmasını talep ediyoruz” dedi.
Biraz daha makul hale getirildi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel de geçen hafta getirilen önergeye muhalefetin tepki gösterdiğini hatırlattı. Özel, “İç Tüzük’ten kaynaklı yoklama talebimiz sonucunda da yeterli çoğunluk, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için oturum ve birleşim kapanmış ve bugüne kalmıştı. Bugün, önerge üzerinde kamu yararı olarak görebildiğimiz tamamen mükemmel bir hâle dönüşmüş değil, imza atmış değiliz, oy vermeyeceğiz ama geçen haftakine göre kamu yararını daha gözeten birtakım değişiklikler var. İmza sahiplerinin aynı kişiler olduğunu da gözeterek ve bunda kamu yararı olduğunu gözeterek Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak önergenin bu hâliyle tekrar okunmasını ve yeniden oya sunulmasını ileride örnek teşkil etmemek ya da edecekse tüm grupların mutabakatını arama örneğini teşkil etmek üzere kabul ediyorum” diye konuştu.
‘İYİ parti olarak sorun çıkarmayacağız’
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da “Bu önerge gerçekten geçen hafta verilen orijinal hâliyle çok keyfî uygulamalara yol açacak hükümler içeriyordu, Sayın Cumhurbaşkanına farklı oranlar belirleme yetkisi veriyordu. Bugünkü görüşmeler çerçevesinde bu biraz daha makul hâle getirildi. O anlamda, biz de TOKİ’ye iş yapan iş insanlarımızın da mağdur olmaması açısından, burada ilave fiyat farkı verilebilmesi açısından yapılacak bu uygulamaya yani önergenin değiştirilmesi uygulamasına biz de İYİ Parti Grubu olarak herhangi bir şekilde sorun çıkarmayacağız” diye konuştu.
Meclis Başkanvekili siyasi partilerin itirazı olmaması üzere önerge metninin değiştirilmesine karar vererek, okuttu.
KP tarafından revize edilerek, getirilen önergede şu ifadeler yer aldı: “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından birinci fıkrada sayılan nedenlerle, 01/12/2021 tarihinden önce ihale edilen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden sözleşmelerle ilgili olarak; 01/07/2021 tarihi ile 31/12/2021 tarihleri arasındaki iş programına göre gerçekleştirilemeyen iş miktarı için süre uzatımı ve fiyat farkı verilmesine yönelik Cumhurbaşkanı tarafından düzenlemeler yapılabilir.”
Yapılan oylama ardından AKP-MHP imzalı önerge yine AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
Kaynak: MA