Salgın nedeniyle emekçi kesimler tehdit altında adeta zorla çalıştırılırken, patronlar ise çok rahat
Geçtiğimiz Mart ayının sonuna doğru maden patronlarınca oluşturulmuş olan Maden Platformu iktidara seslenen bir rapor yayınlamıştı. Koronavirüs salgınının yol açtığı zararlara değinilen rapor, 25 Mart’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sunuldu. Raporda, 13 maddeden oluşan talepler yer alıyordu. Bu maddelerde tamamı ödemeler için taksitlendirme ve Nisan ayında vermeleri gereken beyanların uzatılmasını içeriyordu. İktidar maden patronlarının her zaman yaptığı gibi taleplerini hemen yerine geitrmek için adım attı. Emekçi kesimlerin taleplerine kulakları kapalı olan iktidar, sermaye kesimlerinin taleplerini hemen yerine getiriyor.
Beyanlar 30 Eylül’e uzatıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, koronavirüs tedbirleri kapsamında madencilerin nisan ayı sonuna kadar vermeleri gereken ve 13 madde içinde yer alan, inceleme raporu, arama projesi, faaliyet raporu, işletme projesi gibi beyanlarını ertelenerek 30 Eylül’e kadar uzatıldığı açıklandı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Madencilik; enerji, imalat ve inşaat sektörleri başta olmak üzere pek çok sektöre ham madde tedarik eden stratejik bir sektör. Kovid-19 salgını süresince madencilik sektörünün korunması ve desteklenmesi diğer sektörlerdeki üretimin devamı adına da önemli bir rol üstleniyor” denildi.
Ödemeler yıl sonuna ertelendi
Açıklamada, Maden Platformu’nun 13 madde içinde yer alan akçeli talepleri de içerdi. Açıklamada, “Madencilerin mali yükümlülüklerden devlet hakkı ve ruhsat bedellerinin ödeme süreleri 28 Aralık 2020 tarihine kadar ertelendi. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ve Malatya illerinde meydana gelen depremden dolayı bu iller kapsamında doğrudan etkilenen maden ruhsat sahipleri ve rödovansçıların da vermeleri gereken rapor, proje gibi beyanları da 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatıldı. Ayrıca yapmaları gereken devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemeleri de 28 Aralık 2020 tarihine kadar uzatıldı” ifadeleri kullanıldı. Diğer yandan Mardin ve diğer illerde DEDAŞ’ın enerji borcu var diye çiftçilerin desteklerine el koyma uygulaması ile madencilere olan yaklaşım arasındaki fark dikkat çekici.
EKOLOJİ SERVİSİ