Açlık Grevleri Komisyonu, kritik aşamaya gelen eylem için Meclis’te AKP, CHP, SP ve HDP ile görüştü. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, görüşmeye ilişkin bilgiler verdi.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevlerini izlemek için kurulan ve içerisinde İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) bulunduğu komisyon, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında Komisyonun açlık grevlerine dair hazırladığı rapor tüm partilere verildi.
CHP, HDP, AKP ve Saadet Partisi ile görüşme gerçekleştiren heyet içerisinde yer alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, görüşmelerin ayrıntılarına dair Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’e konuştu.
CHP: Parti olarak ilgileniyoruz
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Türkdoğan, “Tecrit konusunda Genel Kurul’da konuşma yaptıklarını, bu sorunu dile getirdiklerini ifade etti. Biz de yeterli olmadığını, daha fazla tecrit ve açlık grevcilerinin karşılaştığı sorunların konuşulması gerektiğini ifade ettik. Özellikle Leyla Güven ve diğer üç milletvekilinin durumunu belirttik ve bu konuda daha fazla ilgilenmeleri gerektiğini belirttik. Kendisi de bu tip sorunların, demokrasi güçleriyle birlikte hal olabileceği noktasındaki görüşlerini belirtti ve parti olarak ilgilendiklerini söyledi. Bizde daha fazla ilgi ve alaka beklediğimizi ifade ettik” dedi.
HDP ile görüşme
Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP Meclis İdari Amiri Mahmut Toğrul ile görüştüklerini ifade eden Türkdoğan, görüşmede daha çok “ne yapabiliriz” noktasında konuştuklarını belirtti. Türkdoğan, “Gelinen aşamanın ciddi olduğunu, bu ciddi durum karşısında annelere yapılan muamelenin artık son bulması gerektiğin belirttik. Çünkü bu bir işkence uygulamasıdır. Esasen siyasi iktidarı ikna etme konusunda daha fazla çaba olunması gerektiği konusundaki görüşlerimizi paylaştık” ifadesinde bulundu.
AKP ile de görüşüldü
Türkdoğan, AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile yaptıkları görüşmeye dair de şunları aktardı: “Naci Bey, hukuk ve siyaset ilişkisine değindi ama her halükarda bu meselenin artık çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda sorunun hukuki temelde çözülebileceğini ve bizden aldığı görüşleri ve dosyayı hem Adalet Bakanlığı’na hem de Sayın Cumhurbaşkanına ileteceğini söyledi. Bu konuda Naci Beyi oldukça samimi gördüm. Burada artık seçim baskısının ortadan kalktığını ve bu meselenin çözülmesi noktasındaki düşüncelerimizi ifade ettik. Polisin uygulamalarını kendisine aktardık. Dolayısıyla partinin dönüp bu güvenlik biriminin uygulamalarının incelenmesi gerektiğini anlattık. Hala diyalog yolu açıktır. Görüş alış verişinde bulunma imkanı vardır. Sorunları iletebiliyoruz.”
Saadet Partisi
Türkdoğan, son görüşmelerini Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkdoğan, “Son yaşanan gelişmeleri, hapishanelerdeki açlık grevlerinin 128’inci günde olduğunu, sağlık risklerinin ciddi bir noktada olduğunu belirttik. Saadet Partisi’nin de bu konuda elinden geleni yapmasını talep ettik. Karaduman da dosyamızı genel başkanla paylaşacağını ve iyi dileklerini ifade etti” diye konuştu.
Bakanlıkla da görüşülmüştü
Daha önce de Adalet Bakanlığı ile tecrit ve açlık grevleri konusunda görüştüklerini söyleyen Türkdoğan, “Bürokrasi ile de görüşüyoruz, aslında diyalog var. Burada sorun meseleyi çözecek siyasi irade kararlılığını göstermek. Bu konuda biraz daha çaba içerisinde olmak gerekiyor. Bu noktada görüşmenin faydalı olduğunu düşünüyorum. Umuyorum son durum karşısında karar vericiler tecridin artık kalkması noktasında kararlarını verirler” diye konuştu.
‘Yeni bir siyasi denge kuruluyor’
AKP ve MHP’nin seçim yenilgisi şokunu üzerlerinden atamadıkları için hala bazı şeylerin yerine oturmadığını dile getiren Türkdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ayrıca siyaset gündemi çok sıcak. Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı, YSK’nin İstanbul ile ilgili nasıl karar vereceği gibi konular, Cumhurbaşkanının ‘Türkiye İttifakı’ çıkışana karşı MHP başkanının Cumhur İttifakı’ndaki ısrarı. Bütün bunlar aslında yeni bir siyasi dengenin kurulmakta olduğunu gösteriyor. Biz bu siyasi dengenin yeniden Kürt sorununda barışa evirilebilecek bir siyasi denge olmasından yanayız. 31 Mart seçim sonuçları bunu ortaya koydu. Bu seçimler iktidara ciddi bir uyarıydı. Yeniden barış politikalarına, demokrasiye dönülmesi gerektiğinin mesajı çok açık olarak verildi.”