Küresel bir dünyada yaşıyoruz. Bir yerde yangın çıkıyor, bütün dünya tutuşuyor. Bakın bu yıla kadar dünya ölçeğinde böylesi eşgüdümlü-eşanlı orman yangını ne görüldü ne işitildi. Amazon ormanlarından Sibirya taygalarına kadar her yerde inanılmaz miktarda karbon salınıyor.Yanan, yakılan ormanların çıkardığı karbondioksit, altında birlikte yaşadığımız gökyüzüne yayıldı, yayılıyor. Sanayi devrimi başında 180 ppm olan CO2, 400 ppm’yi aştı. İklim değişikliği konusunda tünelden önceki son çıkışı kaçıralı çok oldu.
Gökyüzümüz tek
Dersimde çıkan, çıkarılan bir yangın Atlantik ötesindeki canlıları etkiliyor. Endonezya’daki, Brezilya’daki yangın dünya ekolojik sistemini bozuyor, tahrip ediyor. Yangın sonrası yayılan karbondioksite, oraya değil buraya git veya olduğun yerde kal diyemiyoruz. Denemez de. Desek de bizi zaten dinlemez! Dünyamızı hem eritiyor hem kavuruyor yangın!
Kapitalistlerin yeni dünya arzusu (mu)
Yoksulların, ezilenlerin hülyası başka; “başka bir dünya mümkün” diyorlar. Bu amaç için çabalıyor, didiniyor; mevcut dünyayı daha yaşanılır kılmaya çalışıyor(lar). Ama kapitalistler için yaşanılır güzel bir dünya gelir getirici değil. İstemiyorlar.
Aklımda deli sorular
Evet. Kapitalizm krizde. Bu krizden kısa sürede çıkmaları da olası görülmüyor. En azından epeyce iktisatçı ve sosyal bilimci bu görüşte. Yani kapitalizm “zorda”, fakat tümden çaresiz değil(ler). Çıkış yolları için her zaman her yola başvurmayı mübah görüyorlar çünkü. Öyleyse onlar dünyanın bir kısmını yok edip karşılığında aynı dünyada “görünür olmayan bir dünyayı” açığa çıkarmak istiyor olabilirler (mi?) Yani kutupların kapalı “zenginliğini-kaynaklarını” açığa çıkarmak için eş anlı yangınlarla dünyanın bir bölümünü yakıp onun yaydığı karbondioksit ile kutuplarda buzulları eritip oradaki petrol ve benzeri yeni kaynaklara erişmek için çabalıyor olabilirler mi acaba?
Yoksa yangınları söndürmek için yeterli çaba göstermemeleri, küresel iklim krizini çözme konusunda parmaklarını oynatmamaları nasıl izah edilebilir?
Grönland
Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge burası. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında. Bu Grönland’ı ABD Başkanı Trump neden Danimarka’dan talep ediyor?
Antartika
Türkiye’nin de bilim üssü kurduğu beyaz kıta Antarktika’da sadece bilimsel araştırmaların yaptığı 30 ülkenin 100’e yakın üssü bulunuyor. Buzulların erimesiyle açığa çıkacak yeryüzünün altında ne var? Üsler neyin peşinde?
Kıyametin tohum ambarı
Norveç’e bağlı Svalbard takımadalarında buzların içinde adeta bir Nuh’un Gemisi yaratılıyor. Küresel Tohum Deposu ile önemli tohumların felaketlerde güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. Beklenen felaket ne?
Dünya niye ateş topuna döndü?
Kapitalizmin bizzat müsebbibi olduğu yangınlar, maden aramalar ve işletmeler, enerji şirketleri, endüstriyel tarım, gıda dağıtım sistemi ile ateş topuna-küresel iklim krizine dönüşen dünyaya neden hala benzin döküyor, söndürmüyor kapitalizm?