İklim krizi nedeniyle Peri Bacaları da risk altında
İklim değişikliği uzun süredir tartışılmasına rağmen gerekli önlemleri almaya yanaşmayan kapitalist devletler birçok kültürel ve doğal yaşam alanının yok olmasına yol açıyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya Bölgesi’ndeki peribacaları da tüm dünyada etkili olan iklim değişikliğinden nasibini alıyor. Meteorolojik verilere göre bölgede yaşanan yoğun kar yağışı ve son beş yılda artan nem nedeniyle Kapadokya bölgesini oluşturan jeolojik yapıların yıpranması hızlandı.
Su etkilerine karşı hassaslar
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mutluhan Akın Çevre Haber’e konuşarak, “Bölgedeki peribacaları ignimbirit dediğimiz volkanik kayaç türünden oluşmaktadır. İgnimbiritler özellikle su etkilerine karşı oldukça hassaslar ve ignimbiritlerin bozulmasında suyun önemli bir etkisi var. Bu malzeme uzun bir jeolojik zaman dilimi içerisinde, özellikle su gibi çeşitli etkenlerin vasıtasıyla şekillenerek günümüzde ki peribacası yapılarını oluşturmuş. Peribacaları zaman içerisinde suyun ve diğer atmosferik etkilerin sonucu olarak ayrışmakta. Böylece bir taraftan yeni peribacaları oluşurken diğer taraftan bir bozulma süreci yaşanmakta” diye kaydetti.
Son yıllarda nem oranı arttı
Kapadokya’da nem oranının arttığına dikkat çeken Akın, son 5 yıl içerisinde bölgedeki nem oranının yüzde 50’lerden 57’lere çıktığını ifade etti. İklim değişikliği nedeniyle düzensiz yağışların gerçekleştiğini belirten Akın, “Gerek yağmur olsun gerek kar olsun, bu düzensiz iklim rejimi tabii ki bölgedeki kayaçlar üzerinde de çeşitli olumsuz etkiler oluşturabilmektedir” dedi. Bu durumun peribacalarındaki bozulmayı hızlandıran bir etki gösterdiğini belirten Akın, zaman zaman peribacalarının şapkalarının düştüğünü ve bunun doğal bir süreç olduğunu vurguladı.
NEVŞEHİR