T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, yargılandığı davada beraat etti. Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç hakkında açılan davanın duruşması ise ertelendi
T24 kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın hakkında, Mart 2014-Nisan 2016 tarihleri arasında T24 tarafından haberleştirilen Fuat Avni tweetleri gerekçe gösterilerek, “Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek” suçlamasıyla açılan davanın 3’üncü duruşması, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Doğan Akın ile avukatları duruşmada hazır bulundu. Gazeteci Murat Sabuncu ve Erol Önderoğlu da Akın’a destek için adliyeye geldi. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle gazeteciler ve desteğe gelenler duruşma salonuna alınmadı.
İddia makamı dosya hakkındaki mütalaasını yazılı olarak mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında Akın hakkında beraat istedi.
Akın ve avukatları da beraat talebinde bulundu. Mahkeme, Akın’ın üzerine yüklenen suçun unsurları oluşmadığından ve yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olmasından dolayı beraat kararı verdi.
Uludağ ve Güvenç’in duruşması görüldü
Cumhuriyet gazetesi muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç hakkında açılan davanın duruşması ertelendi.
Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ ile gazetenin o dönemki diplomasi muhabiri Duygu Güvenç hakkında Rahip Brunson’la ilgili “Rehine diplomasisi çökerken” başlıklı haberleri gerekçe gösterilerek “Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” suçlamasıyla açılan davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duygu Güvenç’in avukatı duruşma salonunda hazır bulundu. Alican Uludağ’ın avukatı mahkemeye mazeret sundu.
Güvenç’in avukatı, “Müvekkilim hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunda vekili olarak benim beyan etmemi talep etti. Ben de müvekkilim adına hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına rıza gösteriyorum, müvekkilimin haberleri görünür gerçeği uygundur şöyle ki müvekkilimin haberinden yaklaşık 1 buçuk yıl önce rehin diplomasisi ile ilgili olaylar Deniz Yücel’in tutuklanmasıyla başlamış.
O dönemde Almanya, Türkiye ilişkileri bu nedenle çıkmaza girmiş Almanya Dışişleri Bakanı bu konuda açıklamalar yaparak Deniz Yücel’in iade edilmemesi halinde silah anlaşmalarını imzalanmayacağını belirtmiş devamında Deniz Yücel serbest bırakılmadan bu anlaşmalar imzalanmamış. 2 yıl iddianame düzenlenmeden tutuklu bulunan Deniz Yücel iddianame düzenlendikten sonra yurtdışı yasağı konulmadan serbest bırakılarak Almanya’ya gitmiş daha sonra Alman Dışişleri Bakanı’nın belirttiği anlaşmalar imzalanmıştır aynı şekilde Rahip Branson olayında da Rahip Branson’un tutuklanmasından sonra Amerika, Türkiye ilişkileri çıkmaza girmiş Amerikalı politikacılar bakımından Branson’ın serbest bırakılmaması halinde yaptırımlar uygulanacağı belirtilmiş bu yaptırımlar uygulanmaya başlayınca rahip Branson avukatların dahi talebi olmadan önce ev hapsine alınmış daha sonra da serbest bırakılmıştır, görüldüğü üzere bu konuda yapılan birçok haber vardır bu haberleri dosyanıza sunuyorum müvekkilimin haberi görünür gerçekliğe uygun ve ifade özgürlüğü sınırları içerisindedir, yargı sistemindeki ağır aksamalar herkesin malumudur bu konuda alınganlık gösterilmesinin yersiz olduğunu düşünüyoruz” diyerek beraat talebinde bulundu.
Alican Uludağ’ın avukatının mazeretini kabul eden mahkeme, duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.
HABER MERKEZİ