15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Kurdistan’da çeşitli etkinliklerin hazırlıkları devam ediyor. Amed’in Sûr ilçesinde bulunan Keçi Burcu’nda Kürt Dil Bayramı’nın startı verilecek. Wan’da bulunan ARSİSA yöneticisi Evindar Akbulut ise dil bayramına ilişkin konuştu
İktidarın yürüttüğü asimilasyon politikaları ve baskılara en çok maruz kalan dillerden biri Kürtçe. Kürtçe’ye yönelik inkar, imha ve yasaklamalarla dilin yaygınlaşması ve dilin yaşatılması engellenmeye çalışılıyor. Kürt halkı ise hayatın her alanında kendi dilini yaşatma çabası içerisinde. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na doğru giderken Wan’da Kürtçe eğitim veren Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. ARSİSA yöneticisi Evindar Akbulut, çalışmalarına, baskılara ve etkinlik programlarına ilişkin konuştu.
Wan merkezde Kürt dilinin zenginliği için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Akbulut, birçok sınıfın açıldığını ve eğitimler verildiğini belirtti. Kurs kayıtlarının devam ettiğini söyleyen Akbulut, “Kürt halkı her yönüyle diline sahip çıkıyor. Çalışmalara, sınıflara katılıyorlar. Biz de dilimizin daha zengin olması için çalışmalar yapıyoruz. Biz bunun için öğrenciler topluyoruz ve çocuklara eğitim vererek çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
‘Aileleri dolaşıyoruz’
ARSİSA eğitmenleri ve yöneticileri olarak halka ve öğrencilere daha çok nasıl ulaşabilecekleri üzerinden araştırmalar yaptıklarını vurgulayan Akbulut, “Amacımız daha güçlü çalışmalar yapmak. Çalışmalarımızı yaparken öncelikle kendimizden sonrasında ise yakın çevremizden ve arkadaşlarımızdan başlıyoruz. Onun dışında mahallelerde çocuklara ulaşarak onlara ders vermeye başlıyoruz. Çünkü çocuklar bizim için çok önemli. Dil açısından da çocukların öğrenmesi çok önemlidir. Hiç Kürtçe bilmeyen çocuklar var mesela, bunun için de aileleri dolaşıyoruz ve bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
80 öğrenciye eğitim verildi
Akbulut, derslerinin “başlangıç” seviyesinden “öğretmenlik” seviyesine kadar devam ettiğine dikkat çekerek, kursların aralıksız bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Öğrencilerinin büyük bir ilgiyle derslere katıldığının altını çizen Akbulut, “Bir yıl içinde 7 sınıfın eğitimini tamamladık. Bu sınıflarda 1. sınıftan 3 sınıf, 2. sınıftan 2 sınıf, 3. sınıftan 1 sınıf bitirdik. Öğretmen sınıfındaki öğrencilerimizin kursu ise hala devam ediyor, bu sınıf 8 ay sürüyor. Yani bir yıl içerisinde toplam 250 öğrenci burada eğitimini tamamladı. Dışarıdaki farklı kurumlar da bizden eğitmen talep ediyor, yani biz eğitmenler olarak dışarıdan da eğitimler veriyoruz. Dışarıdaki kurumlarda da toplam 80 öğrencimize de eğitim verdik” diyerek Kürtçe’ye olan yoğun ilgiye dikkat çekti.
Gençlerin ilgisi daha yoğun
Kurumda eğitim alan öğrencilerin yaşlarına da işaret eden Akbulut, her yaştan öğrencilerinin olduğunu dile getirdi. Akbulut, “Çocuk öğrencilerimizden en küçük 13 yaş en büyük ise 17 yaş çocuklar var. 18 yaşından başlayıp 50 yaşına kadar da kadın kursiyerlerimiz mevcut. Eğitimlere katılan annelerimiz de var hatta onların katılımı daha güçlü. Evet dillerini biliyorlar ama daha da ilerlemek istiyorlar bu alanda. Daha iyi yazabilmek için, daha iyi okuyabilmek için eğitim alıyorlar. Erkek öğrencilerimiz de yine aynı şekilde 18 yaşından başlayıp 50 yaşına kadar da katılım sağlayanlar var. Genellikle gençler daha çok dil açısından kendilerini geliştirmek istiyorlar. Tarihlerine, kültürlerine daha çok bağlı olmak istiyorlar ama kendi anadilleriyle bunu yapmak istiyorlar ve görüyoruz ki sahip de çıkıyorlar” şeklinde konuştu.
‘Dil her şeyin özü’
Bazı öğrencilerin eğitime başladıklarında hiç Kürtçe bilmediklerini, bu sebepten ilk başlangıç sınıfından eğitime başladıklarına değinen Akbulut, şunları belirtti:
“Dil her şeyin özüdür. İnsan dilini kaybettiğinde kimliğini de kaybetmiş oluyor. Bu yaklaşımla bir şekilde Kürtçe’yi öğrenemeyenler buraya gelip öğrenebiliyorlar. Bu şekilde Kürtlüklerini her şekilde belli etmek istiyorlar. Metropollerde, sahalarda, sokaklarda yani her yerde Kürtçe konuşmak istiyorlar.”
Öğrencilere belge verilecek
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı için çeşitli programlar gerçekleştireceklerine değinen Akbulut, “13 Mayıs’ta programlarımız başlayacak ve 19 Mayıs’a kadar devam edecek. Biz o haftayı Kürt dili haftası yapmak istiyoruz ama sadece 15 Mayıs için bu tarz etkinlikler yapılmamalı. Her zaman her yerde Kürtçe olmalıdır. 13 Mayıs’ta kadın öncülüğünde yürüyüşümüz olacak. Sonrasında yarışmamız, öğrencilerimize belge verme gibi etkinliklerimiz olacak. Aynı zamanda kurumumuzda yazar Sidar Jir’in imza günü etkinliği gerçekleşecek” dedi.
‘Dilimiz her an yasaklanıyor’
Kürt dilinin her alanda yasaklandığına dikkat çeken Akbulut, “Biz kendi anadilimiz ile büyüyoruz ama okula başladığımız zaman ne yazık ki Türkçe eğitim alıyoruz. Bu sebepten biz Kürt halkı olarak dilimize sahip çıkmak için kurum, kuruluşlarımıza sahip çıkmalıyız. Yine bu amaçla her yerde Kürt dili için çalışmalar yapılmalı. Nerede olursak olalım her yerde Kürtçe eğitim almalı ve vermeliyiz. Asimilasyon politikaları ve iktidarın dilimize olan baskılarına nedeniyle hangi sokağa gitsek hep Türkçe konuşuluyor. Aslında bir nevi Kürt dilini yok etmek istiyorlar bu politikalarla. Bu sebeplerden kurumlarımız çalışmalarını daha da güçlendirmeli. Her yerde Kürtçe etkinlikler, çalışmalar yapılmalı ve her yerde Kürtçe konuşulmalı. Dilimiz her zaman ilk gündemimiz olmalı” diyerek Kürt dilinin önemine vurgu yaptı.
‘Her halk kendi diliyle var olur’
Son olarak Kürt halkının 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan Akbulut, “Sadece 15 Mayıs gibi özel günlerde değil her günümüz her saatimiz ana dilimizle geçmelidir. Sadece kutlamalarla değil, her konuşmamızda dilimize sahip çıktığımızı göstermemiz gerekiyor. Her halk diliyle var olur, biz de kendi dilimizle varız. Her zaman her yerde dilimiz için mücadelemizi sürdürelim” çağrısı yaptı.
ARSİSA’nın 15 Mayıs programı ise şu şekilde:
- 10 Mayıs: ARSİSA’da propramın bildirgesi açıklanacak (13.00)
- 12 Mayıs: Miks’te (Bahçesaray) Feqiyê Teyran’ın mezarı ziyaret edilecek (13.00)
- 13 Mayıs: Sanat Parkı’nda kadın öncülüğünde basın açıklaması ve yürüyüş için çağrı (13.00)
- 13 Mayıs: Hacıbekir Kültür Merkezi’nde (Nuda) dengbêj gecesi (19.00)
- 14 Mayıs: Barış Anneleri ziyaret edilecek. (13.00)
- 14 Mayıs: ŞanoWan’da ARSİSA öğrencilerine mezuniyet belgesi, şarkı ve şiir etkinliği (19.00)
- 15 Mayıs: Feqiyê Teyran Parkı’nda kadın öncülüğünde açıklama ve yürüyüş (13.00)
- 15 Mayıs: BASK-DER’de gençlik şöleni yapılacak (16.30)
- 16 Mayıs: Hacıbekir Kültür Merkezi’nde (Nuda) şölen ve yarışma (18.00)
- 19 Mayıs: ARSİSA’da yazar Sidar Jir’in kitabının imza ve söyleşi etkinliği (18.00)
- 25 Mayıs: Erdîş’te (Erciş) miting yapılacak (13.00)
Kaynak: JINNEWS