Dünya genelinde petrol fiyatları son yılların en büyük düşününü yaşarken, birçok petrol rezervi olan Türkiye’de ise neredeyse son yılların en yüksek oranları görülüyor
Ekonomik krizin faturasını yurttaştan çıkarmaya kararlı olan iktidar her gün yeni zamlar yaparken, en çok zam yapılan alanlardan biri de akaryakıt oldu. Dünya genelinde petrol fiyatları son yılların en büyük düşününü yaşarken, birçok petrol rezervi olan Türkiye’de ise neredeyse son yılların en yüksek oranları görülüyor.
32 dolara indi
Petrol fiyatları yüzde 30’ün üzerinde değer kaybederek 32 dolar seviyesine kadar indi buna rağmen Türkiye’deki pompa fiyatlarını etkilemedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, önceki gün Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen toplantıda ek üretim kesintisi kararı alamadı. Bu anlaşmazlık üzerine Suudi Arabistan’ın, tepki olarak üretim arttırma kararı alması ve fiyat kırması petrol piyasasında ciddi düşüşe neden oldu. Bununla birlikte Brent petrolünün fiyatı da yüzde 9.4 oranında değer kaybetti.
Virüs de etki etti
Çin’de ortaya çıkan yeni tip korona virüsünün (Kovid-19) dünyaya hızla yayılmasının etkisiyle böylece petrol fiyatları nerdeyse çakıldı. Fiyatlarda istikrar sağlamak adına OPEC, arzın düşürülmesini teklif etmişti. Petrol fiyatları bu yılın başında, 70 dolar seviyelerindeyken korona virüsü salgını nedeniyle 50 dolar seviyelerine kadar düşmüştü. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 9 günlük kayıpla 41.77 dolara geriledi. Bununla birlikte Brent petrolü varil fiyatı 45.27 dolardan, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 41.8 dolardan işlem görüyor.
Küresel kriz sinyali
Avrupa borsalarında akaryakıt şirketlerinin hisselerinde de dün sabah yüzde 20’ler civarında değer kaybı görüldü. Avrupa’da piyasalarda da sert düşüşler görülüyor. Londra borsasında yüzde 9’a varan kayıplar var. Almanya ve Fransa’da da piyasalarda yüzde 8 civarında bir kayıp söz konusu. Türkiye’de de Borsa İstanbul’da ilk seansta yüzde 4 civarında bir kayıp görüldü.
EKONOMİ SERVİSİ