Halep’te Nagihan Akarsel Okuma Evi sayesinde gençlerden yetişkinlere herkes, Nagihan’ın hayali sayesinde kitaplara rahatça ulaşabiliyor aynı zamanda okuma kültürü gelişiyor
Toplumda gençler arasında okuma kültürünü geliştirmek amacıyla Suriye’nin Halep şehrinde Jineoloji Araştırma Merkezi tarafından Şêx Maqsûd Mahallesi’nde Nagihan Akarsel Okuma Evi açıldı. Nagihan Akarsel’in katledilişinin yıldönümü olan 4 Ekim 2023 tarihinde açılışı yapılan okuma evinde Kürtçe, Arapça ve Türkçe dillerinde çeşitli tarihi, kültürel ve felsefi kitaplar bulunuyor. Okuma Evi çalışanı ve kütüphaneyi ziyaret eden okuyucular NuJINHA’dan Hesna Mihemed’e konuştu.
‘Öğrenciler için açılan ilk kütüphane’
Nagihan Akarsel Okuma Evi üyesi Orîvan Ebdo, “Jineoloji Akademisi üyeleri olarak öğrenciler ve kitap okumak isteyenler için bir yer açılması önerisinde bulunduk. Kuzey ve Doğu Suriye’de öğrencilerin rahat ders çalışabilmesi için açılan ilk kütüphanemiz. Özellikle yaşanan depremden sonra öğrenciler çok mağdur oldu, biz de onlara ders çalışabilecekleri bir yer oluşturmak istedik. Öğrencilerin mevcut durumu ve kuşatmanın etkisi altında kalmadan, rahat bir şekilde eğitimlerine devam edebilmeleri önemli” diye belirtti.
‘Öğrenci grubu oluşturulacak’
Kütüphanede çeşitli kitapların bulunduğunu ve gençlere yönelik projelerinin olduğunu kaydeden Ebdo, “Gençler çeşitli kitaplar okuyor ve başka kültürleri tanımak istiyorlar. İnsanların birbirini tanımasını sağlayan bilimsel, kültürel ve felsefi kitaplarımız var. Kültürleri bilimsel açıdan derinleştirmek isteyen öğrenciler, her alandan kitapları okumayı seçiyor. Çocuklardan yetişkinlere kadar kütüphaneye gelenler varlığını bu kütüphanede görüyor ve yerini alıyor. Yakın zamanda kütüphanede bir öğrenci grubu oluşturarak güncel kültürel ve tarihi belgeseller okumayı planlıyoruz. Amacımız öğrencilerin burada savaş ve kuşatma ortamından uzak, uygun bir ortamda yaşamaları” şeklinde konuştu.
‘Bizim direniş sembollerimiz’
Ebdo, Okuma Evi’nin Nagihan Akarsel adıyla açıldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu kütüphanenin veya Okuma Evi’nin adı Şehit Nagihan Akarsel’in adıyla açıldı. Çünkü bu proje Nagihan Akarsel’in hayaliydi. Nagihan bir Kürt kadınıydı ve her zaman eğitim için alan açmak istiyordu. Okuma Evi de bu esas üzerinden açıldı. Bizler her zaman direnişçi kadınların hayalini gerçekleştirme sözü veriyoruz. Onlar bizim direniş sembollerimizdirler.”
Önemli bir fırsattı
Okuma Evi’ni sık sık ziyaret eden Arap toplumundan Şehed Xelûf, “Şêx Maqsûd Mahallesi’nde oturuyorum. Aile ortamımım ders çalışmaya uygun olmadığı için Nagihan Akarsel Okuma Evi’ne geliyorum. Derslerimizin yanı sıra kitaplar okuyoruz. İngilizce dili ve özellikle Kürtçe kitaplar okuyoruz. Kürt tarihini ve kültürünü öğreniyoruz. Ben ve arkadaşlarım bir araya gelerek birbirimiz ile fikir alışverişinde bulunuyoruz. Okuma Evi gelişimimiz için önemli bir fırsattır ve bundan dolayı çok mutluyuz. Günlerimi çoğunlukla kütüphanede geçiriyorum. Zamanımın boşa gitmesini istemiyorum” diye belirtti.
HALEP