Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri kayyum rektörün tehditlerine karşı kitlesel nöbet tuttu
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri kayyum rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez’in 2911 sayılı yasayı birimlere göndererek üniversite bileşenlerini tehdit etmesinin ertesi gününde akademisyenler ve öğrenciler direnişin 880. Gününde 599. kez rektörlük binasına sırt dönerek “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi. Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun çağrısıyla nöbete çok sayıda öğrenci de katıldı. Akademisyenler bu hafta okudukları bültenlerinde atanmış yönetimin gönderdiği yazının ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini söyleyerek tepki gösterdi.
‘Özgürlüklerimizden vaz geçmeyeceğiz’
Evrensel’de yer alan habere göre; Nöbetin ardından yaşanılan hukuksuzlukların belgelendiği bülten yerine zorunlu bir açıklama yaptıklarını ifade eden akademisyen Ahmet Ersoy, açıklamaya “Bugün 2 Haziran Cuma. Nöbetimizin 599., direnişimizin 880. günündeyiz. Sizlere basının hâlen alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüsümüzden sesleniyoruz” diyerek başladı.
Barışçıl protesto
Anayasasının ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto düzenleme hakkındaki 26. ve 34. Maddelerini hatırlatarak açıklamaya devam eden Ersoy, “Boğaziçi Üniversitesi yönetimi anayasanın güvencesi altındaki temel hak ve özgürlüklerimizi ihlal etmekte, bizleri, öğrencilerimizi ve mezunlarımızı alenen tehdit etmektedir. Özgür, özerk, demokratik üniversite mücadelemizden de, temel hak ve özgürlüklerimizden de vazgeçmediğimizi basına ve kamuoyuna saygı ile duyurunuz. Türkiye’de özgür, özerk, demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar; kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.
Mungan: İlginç bir durum
Nöbetin ardından gazetemize konuşan akademisyen Esra Mungan, “Biraz önce açıklamada vurguladığımız gibi bu bir anayasal hak, herkesin kendi fikri ve düşüncesini kamusal alanda ifade etme hakkı vardır. Bunu tek başına ya da topluluk olarak yapabilir. Mevcut kayyumluk farklı bir yasa ile karşımıza geldi, kendi hukuk müşavirinden gelen bir madde olsa gerek. Çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
Mungan 17 hoca hakkında bir buçuk sene önce 2911 sayılı yasadan savcılıkta bekleyen bir soruşturma olduğunu, “Tam bir buçuk yıldır davaya dönüşemedi. Biz 17 hoca, aynı öğrencilerimiz gibi, işimiz gücümüz yokmuşçasına Çağlayan’a gide gele ifade verdik, hala davaya dönmedi” diyerek hatırlattı.
İSTANBUL