Birleşmiş Milletler, Dünya Kadın İlerleme Raporu’nu açıkladı. Raporda en dikkat çekici bölüm,kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olması. Bunun anlamı her gün 137 kadının aile fertleri tarafından öldürülmesi demek
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından yıllık olarak hazırlanan ve bu seneki başlığı “Değişen Dünyada Aile” olan Dünya Kadın İlerleme raporu yayınlandı. Raporda, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin kendi evleri olduğu belirtildi. Çünkü kadın katliamlarının yüzde 60’ı aile üyelerinden biri tarafından işleniyor 2017’de işlenen kadın katliamlarının yüzde 60’a yakınının failin aile üyelerinden biri olduğunu gösteren rapora göre, her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor. 15-49 yaş arasındaki beş kadından biri, en yakınındaki erkeler tarafından fiziksel şiddet veya cinsel istismara maruz bırakılıyor ve kadına yönelik şiddet ‘her alanda ve ciddi seviyede’.
Aile içi şiddet yaygınlaştı
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan BM Kadın Birimi Genel Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, “Hukukta kadınlara yönelik negatif ayrımcılığın azalması konusunda büyük ilerlemeler görüyoruz ancak beklendiği üzere aile yasalarındaki değişim oldukça yavaş” diyerek şöyle devam etti: “Aile içi şiddetin şaşırtıcı derecede yaygınlaştığını gösteren istatistikler, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin evleri olduğunu gösteriyor.” Yine rapora göre her 10 ülkeden sadece dördü evlilik içi cinsel saldırıyı suç olarak tanımlıyor.
Aile içi tecavüz suç olmalı
ABD, Britanya ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu 50’den fazla ülkede kadının evli olduğu erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılması suç sayılırken, Asya’nın büyük çoğunluğunda benzer yasal düzenlemelerin yapılması için kampanyalar yürütülüyor. Pek çok ülkede de erkekler cinsel saldırıda bulundukları kadınlarla evlenerek yargılanmaktan kurtuluyor. Mısırlı kadın hakları aktivisti Marwa Sharafeldin, “Evlilik içi tecavüz, Müslüman ülkelerde aile hukuku açısından çok hassas bir konu” diyor.
Türkiye’de aile içi şiddet yüzde 68
2018 yılında Gezici Araştırma Şirketi’nin 2 bin 864 kadınla yaptığı anket çalışması oldukça dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. Kadın anketörler tarafından yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya katılan kadınların yüzde 44.7’si aile içi şiddet gördüğünü söyledi. Şiddet görenlerin yüzde 67.8’i “Eşimin beni öldürmesinden korkuyorum” dedi. Yaş yükseldikçe şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranı artarken, “Ev hanımıyım” diyen kadınların yüzde 68.4’ünün şiddet gördüğü ortaya çıktı. “Şiddet gördüğünüz halde neden bir şey yapmıyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 58.4’ü “Gidecek yerim yok”, 27.7 ise ise “ekonomik imkansızlıklar” yanıtını verdi.
KADIN SERVİSİ