Sağlık meslek örgütlerinin, aile hekimlerinin ‘Vergide adalet’ ve ‘Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) çalışan emekçilerin koşullarının iyileştirilmesi’ talebiyle her Çarşamba yaptıkları eylem devam ediyor
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Vergide adalet” ve “Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) çalışan emekçilerin koşullarının iyileştirilmesi” talebiyle her Çarşamba günü yaptıkları eylemlerine devam etti.
‘ASM’ler sağlıksız ve güvenliksiz’
Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Sendikası (HEKİM SEN), Rezan’da (Bağlar) bulunan eski Emek ASM binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Aile sağlık merkezleri kamu eliyle yapılmalıdır” yazılı pankart açıldı. Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, ASM’lerin işletmeye dönüştürülerek apartmanların, camilerin altlarında kiralandığını, sağlıksız ve güvenliksiz aile sağlığı merkezlerine dönüştürüldüğünü belirtti. Ülgen, “Bu sağlıksız binaların ve sağlık sisteminin pandemi ve sonrası deprem döneminde nasıl enkaz altında kaldığını hep birlikte gördük” dedi.
‘Depreme dayanıklı yeni ASM’ler yapılmalı’
Depremde yıkılan binanın bir kamu kurumu olduğunu belirten Ülgen, “Depreme dayanıklı yeni ASM’ler kamu tarafından yapılmalı, tüm tıbbi malzeme ve eşyalar temin edilmelidir. Sonuç olarak, Türkiye’deki aile hekimliği sisteminde çalışan hekimler olarak yaşadığımız sorunları kamuoyuyla paylaşarak çözüm bulunmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası Hukuk Sekreteri Çağlar Özar, depremin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara işaret etti. Birlik ve Dayanışma Sendikası Şube Başkanı Hacı Yusuf Eryazgan ise, “İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki bütün doktor arkadaşlarımızı İl Sağlık Müdürü dahil bu Aile Sağlığı Merkezi birimine davet ediyoruz. Kendileri bir ay orada hekim olarak çalışsınlar, bizler de hekim olarak performanslarını görelim” diyerek tepki gösterdi.
‘Vergi kesintileri sabit, en fazla yüzde 15 oranında olsun’
SES Antalya Şubesi ise eylemlerinin 11’inci haftasında, şube binasında açıklama yaptı. SES üyelerinin katılımıyla yapılan açıklamada SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyonun Nisan ayında yüzde 69,80 olduğunu hatırlattı. Taşer, ancak Enflasyon Araştırma Grubu’nun, Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerine göre TÜFE’nin Nisan ayında yüzde 5,02 artarak son 12 aylık artışın ise yüzde 124,35 olduğuna dikkati çekti.
Sürdürdükleri eylemlerdeki taleplerinin net olduğunu dile getiren Taşer, “Talebimiz çok açık: Vergi kesintilerinin her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olmasını istiyoruz. Aile Hekimliği çalışanlarından her ay giderek artan oranda yüzde 35’e varan vergi kesintilerine son verilmesini, ücretlerimizden yapılan vergi kesintilerinin her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olmasını istiyoruz. Bunun için 11 haftadır yürüttüğümüz Çarşamba eylemlerini sonuç alana dek süresiz sürdüreceğimizi buradan bir kez daha bildiriyoruz” diye konuştu.
‘Taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimiz sürecek’
Adana Tabip Odası (ATO) ve SES Adana Şubesi tarafından Güzelyalı 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan ATO Genel Sekreteri Hakan Şen ise talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizdi.
HABER MERKEZİ