Yeni yönetmeliğe göre hekimler, 6 ay muayene olmaya gelmeyen hastalara ek olarak 1 sene içerisinde 7 kereden fazla gelen hastalardan dolayı da maaş kaybı yaşayacak
Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 30 Ekim’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aile hekimleri yönetmeliği “Zulüm yönetmeliği” olarak tanımlıyor.
T24’ten Can Öztürk’ün haberine göre, yeni yapılan yönetmelik aile hekimlerinin alacağı maaşları ve performans puanlarının hesaplanmasını etkileyecek değişiklikler içeriyor.
Yeni yönetmelikte neler var?
- Lohusalık süreci boyunca aile hekimini ziyaret etmeyen hastaların faturası hekime kesilecek
- Bakanlık aile hekiminin işe geç gelmesini sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterebilecek
- Aile hekimlerine yapılan teşvik ödemesi hastanın başka kurumlara başvurma durumu ile belirlenecek
- Hekimlerin performans puanı ve maaşı hastanın muayene ardından vereceği puana göre belirlenecek
- Nüfus tavanının 4000’den 3500’e düşürülerek hekimlerin maaşlarının da bu metriğe göre hesaplanması sağlanacak
- 6 ay muayene olmaya gelmeyen hastanın sorumluluğu aile hekimine yüklenecek
- Entegre Sağlık Merkezlerinde hizmet veren hekimlerin nöbet ücretlerini alabilmek için en az 48 saat nöbet tutması gerekecek.
‘Hekim bulmakta zorlanılacak’
Yeni yönetmelikte taslakta bulunmayan ekstra bir maddeye göre ise aile hekimleri, 6 ay muayene olmaya gelmeyen hastalara ek olarak 1 sene içerisinde 7 kereden fazla gelen hastalar nedeniyle de maaş kaybı yaşayacak.
Yeni yönetmeliği değerlendiren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Demir durumu, “Bu süreç böyle devam edecek olursa bir süre sonra hekim bulmakta zorlanılacak” ifadeleriyle değerlendirdi.
‘Bir eylem planımız olacak’
Aile hekimlerinin yönetmeliğe tepki olarak kitlesel eyleme gitmesi bekleniyor. Tartışılan eylemler, 5 gün iş bırakmadan toplu istifalara kadar uzanıyor.
Eylem planlarındaki olasılıkları değerlendiren Dr. Demir, “İlerleyen süreçte eylemsellik faaliyetlerimiz tabii ki başlayacaktır. Çalışmalarımızı yaptık. Bir eylem planımız olacak. AHEF olarak kararlarımızı aldık diğer STK ve sendikalarla da istişarelerimizi tamamladıktan sonra eylen faaliyetlerimize başlayacağız. Bu planın içerisinde iş bırakmalar kesin olacaktır. Ciddi bir eylemsellik sürecine gireceğimiz bir gerçek” diye konuştu.
HABER MERKEZİ