‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini isteyen sağlık emekçileri, 5-6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek iş bırakma eylemi için çağrı yaptı
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası (EBTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, 30 Ekim’de yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne” karşı ülke genelinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek iş bırakma eylemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. EBTO binasında yapılan toplantıda konuşan EBTO Başkanı Nazan Aksaray, söz konusu yönetmeliğin hekim ve sağlık çalışanları için “onur kırıcı” olduğunu belirtti. Aksaray, “Hekimlere, gerekli olsa bile, belirli hasta sayısının üzerinde en temel ilaçları bile yazamazsın, diyor. Hekimlik mesleğinin bağımsızlığını, hekimin özerkliğini yok sayıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu hastalarımız için ne demektir? Tedavisi için bu ilaçların gerektiği hastalarımızın, hastaneye gitmeye, bulunamayan randevular için mücadele etmeye, fazladan katkı payı vermeye zorlanması, hastalıklarının tedavilerinin gecikmesi demektir” ifadelerini kullandı.
‘Hekimin, sağlıkçının ve hastanın değeri yok’
Yaratılan sağlık sisteminde hekimin, sağlık çalışanının ve hastanın değersizleştirildiğine dikkati çeken Aksaray, “20 yıl içinde sağlığı çok kötü bir noktaya getirdiler. Artık ne yapacaklarını bilemiyorlar. Her gün çıkardıkları yama yönetmeliklerle, hayatı hastaya da sağlık çalışanına da daha da zorlaştırıyorlar. Açıkça, sağlığı yönetemiyorlar. Sağlık Bakanı yönetmelik yayımlandıktan bu yana, sosyal medya ve basın aracılığıyla, bu yönetmeliğin ne kadar iyi bir şey olduğuna halkı inandırmaya çalışıyor. Bu bütünüyle bir algı çalışmasıdır” dedi.
‘Hatadan dönün’
Deprem bölgesinde hala konteynerde hizmet vermeye çalışan aile sağlığı merkezlerinin olduğunu ve en temel ilaçları bulmakta dahi zorluk çektiklerini aktaran Aksaray, “Hatanızdan hemen dönün. Sorunlara yeni sorunlar katmayın. Şiddete son vermeniz gerekirken, şiddet yaratan ortamı beslemeyin. Hekimlere, sağlık çalışanlarına değer vermeniz gerekirken, daha fazla değersizleştirmeyin. Türlü emeklerle, mücadelelerle yetiştirdiğimiz genç hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız çareyi, umudu onlara değer verilen başka ülkelerde arıyorlar, bunu görmüyor musunuz?” diye sordu.
Kaynak: MA