TUAY-DER yöneticisi Müşeher Ülker’in birçok sağlık sorununa rağmen tutuklu yargılanmasına tepki gösteren ailesi, Ülker’in evde tedavisini sürdürebilmesi için serbest bırakılmasını istedi
Diyarbakır’da Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yönetici ve üyelerine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 9 Haziran’da birçok eve polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda derneğin eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel’in de aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 7 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 15 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. “Gizlilik” kararı bulunan soruşturmada, TUAY-DER’in tutuklu aileleriyle dayanışmak için yaptığı ziyaretler, piknik, katıldıkları basın açıklamaları, taziye ziyaretleri ve telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı. TUAY-DER yöneticisi Müşeher Ülker (54) ise çok sayıda sağlık sorunu olmasına rağmen cezaevine konuldu. Ülker’in kızı Çimen Ülker, ağır derecede birçok sağlık sorunu olan annesinin serbest bırakılmasını istedi.
Tutukluların sesiydi
Kanunlar çerçevesinde çalışma yürüten annesinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandığı dile getiren Ülker, annesinin 1999, 2007, 2012 ve son olarak 12 Haziran’da gözaltına alınarak 4’üncü kez tutuklandığını kaydetti. Ülker, annesinin tutukluların sesi olduğu için baskı ve zulümle karşıya kaldığını söyledi.
Ülker, tutuklanan annesinin ciddi sağlık sorunları olduğunu vurgulayarak, “Annem hasta olmasından kaynaklı tutuklandığı gün 2 defa revire kaldırıldı. Siroz hastalığı var. Önlem alınmazsa Karaciğer kanseri olma ihtimali var. Doktorunun uyarısı bu yönde. Annemin hastalığı ciddi, derhal serbest bırakılması gerekiyor. Hasta olduğuna dair raporlar var elimizde. Cezaevi doktoru da ‘Bu kadar hastalığı olan birinin ev hapsine alınması gerekiyor’ diye belirtmiş” dedi.
Cezaevlerinin hasta tutuklular için tehlikeli bir yer olmaya devam ettiğini kaydeden Ülker, “Koronavirüs sürecinin cezaevi için tehlikesi ortada. Buna rağmen hasta olan annem cezaevine konuldu. Astım hastası olan annem kapalı alanda olması imkansız. Kaç defa baygınlık geçirdi bundan kaynaklı. Bunun dışında annemin ‘Hepatit B, kolunda lif yırtılması, böbreğinde kis, sinozit, siroz, beyinde damar genişlenmesi, migren, şeker, sinir ve tansiyon’ gibi hastalıkları var. Hastalığından kaynaklı düzenli bir şekilde diyete girmesi gerekiyor” diye konuştu.
‘Hepsi için ses olalım’
Bunca hastalığa rağmen annesinin serbest bırakılmamasına anlam veremediklerini dile getiren Ülker, kaygılı bir bekleyiş içerisinde olduklarını söyledi. Annesinin serbest bırakılıp evde tedavi edilmesi gerektiğini belirten Ülker, şunları söyledi: “Yaşanan bu hukuksuzluğa karşı başta kadınlar olmak üzere tüm kamuoyuna duyarlı olmaya çağırıyoruz. Sadece benim annem değil binlerce hasta tutuklu var içerde, hepsi için ses olalım. Yaşamları tehlikede.”
Kaynak: MA