Afrin’e düzenlenen askeri operasyon sırasında kullanılan silahlar sınır boylarında yapılan tarımı vurdu. Kullanılan silahlardan kaynaklanan kimyasallar toprağı kirletti, verimi düşürdü
M. Abdulkadir Esen/Antep-MA
Sınır hattında ekim yapan çiftçiler Afrin’e yönelik operasyon döneminde kullanılan silahların havaya bıraktığı kimyasallardan dolayı bu yıl verimin düştüğünü belirtirken, Ziraat mühendisi Birgül Yıldırım, kimyasalların etkisinin uzun yıllar sürebileceğini kaydetti. Yüksek Ziraat Mühendisi Birgül Yıldırım, kullanılan silah ve bombaların bıraktığı kimyasalların toprağa düştüğünde verimin düşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kimyasalların toz bulutları oluşturup toprağa düştüğüne dikkat çeken Yıldırım, “Toz bulutları doğal yollarla oluştuğu zaman faydalıdır. Çünkü içlerinde alüminyum ve demir gibi mineraller var. Ancak Afrin’de oluşan toz bulutları doğal yollarla değil savaş silahlarıyla oluştu. Bu toz bulutu da bitkilerin tam gelişim dönemi dediğimiz vejatasyon dönemine denk geldi. Bu tozların bitkilerin üzerine konması ve tam anlamıyla onları kaplamasıyla bitkiler bütün yaşamsal faaliyetlerini yitirmiştir” dedi.
Verim düştü
İslahiye’nin Altınüzüm Mahallesi’nde 30 yıldır çiftçilikle uğraşan Ömer Çelebi, üzümlere bulaşan hastalığın asmanın altından başlayarak üste doğru yayıldığını dile getirdi. Hastalığın önüne geçmek için zirai ilaçlar kullandıklarını ancak sonuç elde edemediklerini belirten Çelebi, “Geçen yıl ektiğim bağlardan 610 ton üzüm alırken, bu sene sadece 70 ton aldık” dedi. Zeytinin çok dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen yine de etkilendiğinin altını çizen Çelebi, şunları dile getirdi: “Pamuk, biber, domates, nar bölgedeki tüm bitkiler etkilendi. Çünkü çok aşırı derecede bomba kullanıldı. Harekâtta kullanılan tank toplarının boş kovanları sınırdaki bağların kenarına dizilmişti. O kovanlara yağmurun yağmasıyla üzerlerindeki kimyasallar toprağa geçti. Harekâtta kullanılan bombalardan ve silahlardan çıkan kimyasallar yağmur ve rüzgar yoluyla bizim bölgemize geldi. Yani resmen toprak hastalandı. Toprağın, mahsulün hastalanması bölge halkını ekonomik yönden tamamen çökertti. Bölge halkı şu an çökmüş durumda. Sadece ben değil, bu bölgede bu yıl çiftçilik yapan herkes aynı durumda.” Mahalledeki çiftçilerden Yunus Durdu ise, 50 yıldan beridir çiftçilik yaptığını ancak böyle bir dönem görmediğini kaydetti.