Afrin’i denetimine alan Türkiye ve bağlı grupların işlediği suçlar, uluslararası forumda tartışılıyor. David Philips, Bernard Kouchner, Michael Rubin, Rami Abdurrahman gibi önemli isimlerin katıldığı forumda, Afrin’deki ‘demografik değişim’ ve ‘etnik temizlik’ masaya yatırılıyor.
Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından Kamışlo’nun Amude ilçesinde Uluslararası Efrin’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu düzenleniyor. Beylesan konferans salonunda düzenlenen ve 3 gün sürecek forumda, Afrin’de devam eden durum ile etnik temizlik uygulamaları, işlenen insanlık suçlarının yanı sıra buna karşın uluslararası alanda alınabilecek önemler masaya yatırılıyor. Uluslararası camiadan dünyaca tanınan siyasetçiler, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı forumun ilk gününde askeri, siyasi saldırılar ile mevcut durum tartışıldı.
Bugün ise etnik temizlik ve demografik yapıyı değiştirme politikaları siyasi, askeri, hukuki, kültürel ve tarihsel boyutlarıyla değerlendirilecek. İlk günkü oturum, Afrin’e dönük operasyonda yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi ve açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından hazırlanan Afrin raporu okundu. Raporun sunumunu yapan NRLS Üyesi Nezir Salih, Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini, Afrin ve köylerindeki sivilleri, bölgenin altyapısını ve hizmet kurumlarını bombaladığını söyledi. Savaştan dolayı Suriye’nin çeşitli bölgelerinden Afrin’e sığınan 400 bin göçmenin de saldırılardan etkilendiğini belirten Salih, “Türk ordusunun Afrin’deki işgal alanını genişletmesinin ardından sivillere yönelik geniş terör politikaları uygulamıştır. Siviller bu durumdan kaynaklı ya göç etmek ya da Türk milliyetçiliğinin gerici ve radikalİslami politikalarını kabul ederek bölgede kalmak zorunda kalmıştır. Bununla birlikte Kürt göçmenlerin evlerine geri dönmelerine imkan verilmemiştir. Çete grupları ve aileleri, bölgeden göç eden Afrinlilerin yerlerine yerleştirilmiştir. Sivillere yönelik kaçırma, işkence, katletme, arazi yakma ve sivillere ait mallar ile ekili arazileri yağmalama olayları da sürmektedir. Öte yandan Afrin’in kültürel mirasına ve halkına yönelik kültürel ve tarihsel soykırım politikaları gerçekleştirilmiştir” dedi.
‘Roma Statüsü ihlal ediliyor’
Afrinli Kürtlerin zorla göç ettirilerek demografik yapısının değiştirilmek istendiğinin altını çizen Salih, Roma Statüsü’nün 7. Md 2/d bendinde insanlığa karşı suçlarda sayılan nüfusun sürgün edilmesi durumunun yaşandığını vurguladı. Bununla birlikte Erdoğan’ın Türkiye kamplarındaki göçmenleri Afrin’e yerleştireceğini açıkladığını anımsatan Salih, bunun da Roma Statüsü’nün ‘İşgalci devletin kendi sivil nüfusunun bir bölümünü işgal ettiği topraklara doğrudan veya dolaylı olarak nakletmesi veya işgal edilen topraklardaki nüfusun tamamının veya bir kısmının devlet sınırları içinde veya dışında sürülmesi veya nakli’ maddesinin ihlali olduğunu dile getirdi.
‘Tarihi miraslar tahrip edildi’
Afrin’de kalan yerli halkın göçe zorlandığını altını çizen Salih, işkence, hak ihlalleri, tutuklama veya fidye için kaçırma olaylarından bahsetti. Yine, tarihi yerler ve inanç merkezlerinin hedef alındığını, 32 okulun yıkıldığını, 318 okul, enstitü ve üniversitenin kapatıldığı bilgisi veren Salih, birçok kale, cami, kilise, tarihi mekanın ya yıkıldığını ya da yağmalandığını aktardı.
Afrinli tanıklar konuştu
Forumda Afrin’deki operasyondan zarar gören tanıklar da söz aldı. Tanıklar, her türlü ileri teknoloji silahlarla tüm dünyanın gözleri önünde yapılan saldırılara karşı uluslararası alanda hala bir tutum geliştirilmediğine dikkat çekildi. Tanıklar, çocuk, kadın ya da askeri güç farkı gözetmeksizin Afrin’in tüm bölgelerinin bombalandığını anlattı. Tanıklardan biri Cindires’ten çıktığı sırada uçakların bombaladığını ve kardeşinin yaşamını yitirdiğini, aile üyelerinden bazılarının da yaralandığını anlattı ve Avrin Hastanesi’nde tedavi altında alınan yaralıların da yine bombaların hedefi olduğunu olduğunu söyledi.
Kouchner: Ciddi şekilde çalışacağız
Foruma katılan Fransa eski Dışişleri Bakanı BernardKouchner, Afrin’deki duruma şiddetle karşı durmaları gerektiğini altını çizdi ve ekledi: “ÖncelikleKürtlere yönelik bu yapılanlara karşı neden bu kadar sessizlik olunduğunu sormalıyız. Rojava halkı bizim için önemlidir, çünkü her taraftan komşularının ihlallerine maruz kalıyor. Biz bu foruma katılanların her biri, ülkemize döndüğümüzde Türk devletinin öldürme, zorla göç ettirme ve demografiyi değiştirme politikalarının durdurulması için ciddi bir şekilde çalışacağız.”
KDP heyete izin vermedi
Öte yandan foruma katılmak amacıyla Federel Kürdistan’ın birçok kentinden isimlerin yer aldığı heyet, Semalka Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından engellendi. Aralarında öğretim görevlisi, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu heyetin Rojava’ya geçişi geciktirilirken, heyette yer alan 6 kişiye izin verilmedi. Engellemenin gerekçesi ise bildirilmedi.
Philips: Yargılamanın önü açılacak
Foruma ABD’den katılan Columbia Üniversitesi’nden David Philips, çalışmaya ilişkin şunları söyledi: “Afrin halkının yaşadıkları ve halka yönelik saldırılar, bu forum ile belgelenecek. Bu forum, Afrin’deki suçlulardan hesap sorulmasının önünü açacak. Türkiye’nin dış stratejisinin bir bölümü Afrin’de demografik yapıyı değiştirme üzerinedir. Rojava, Kürt halkınındır. Kürt halkının bu topraklarında kültür ve geleneklerine göre yaşamaya hakkı var.”
Önemli isimler katılıyor
Foruma uluslararası camiadan çok önemli isimler katılıyor. Katılımcılardan bazıları şöyle: Kürt siyasetçi Hatip Dicle, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Araştırma Merkezi Başkanı Udo Steinbach, TEV-DEM Merkez Komite Üyesi Salih Muslim, Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Riyad Derar, Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Amerikan Girişim Enstitüsü’nden Michael Rubin, Federe Kürdistan Hükümetiİnsan Hakları Bakanı Prof. Dr. Mihemed İhsan, ABD Dışişleri Bakanlığı Dış İlişkiler eski Uzmanı Prof. David Philips, YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, Fransız Stratejik Araştırmacı Gerard Chalian, Kolombiyalı aktivist Manuel Rosent, Rus tarih bilimci Stanislav Ivanon,İskenderiya Üniversitesi’nden Prof. Celal Zenatî, Rusya savunma ve güvenlik uzmanı Krigory Tromfamiguk.
KAMIŞLO